Последни новини
Home / Казуси / Две или четири надници за работа по Коледа

Две или четири надници за работа по Коледа

Defakto.bg
 Автор Defatolegal

 Паднах се на смяна по график на Коледа- петък. Наложи се обаче да работя и в събота,  без да съм дежурен по график.  Какво увеличение следва да ми се заплати за работа през тези два дни? Пита Р. Петров от София

За празника на Коледа в петък  следва да ви се плати двойно възнаграждение, щом сте работили по график. А трудът, положен в събота, втория ден на празника,  като извънреден трябва да се възнагради с четворна надница.

Съгласно чл. 264 от КТ за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение. Това правило важи и при нормално, и при сумирано работно време.

Отделно от това положеният извънреден труд се заплаща с увеличение. Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя извън установеното за служителя работно време. Поначало извънредният труд е забранен. Законът допуска полагането му по изключение само в изрично посочени случаи.

Според чл. 262 от КТ увеличението за извънреден труд е в размер, който се уговаря между служителя и работодателя, но не може да бъде по-малко от: 50 на сто – за работа през работните дни при нормално работно време, както и за работа при сумирано изчисляване на работното време; 75 на сто – за работа през почивните дни (при нормално работно време); 100 на сто – за работа през дните на официални празници (пак при нормално работно време). Увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор, освен ако не е уговорено друго.

Когато характерът на производствения процес налага, работата в предприятието се организира на смени.

При нормално работно време възнаграждението за работа на официален празник по график е най-малко в двоен размер. А когато се поеме смяна извън утвърдения график, този удвоен размер на надницата за работа на празник трябва да се удвои още веднъж – защото трудът е извънреден. Така се получава, че за извънреден труд, положен на официален празник, минималното трудово възнаграждение трябва да бъде поне в четворен размер на уговореното в трудовия договор. Становище в този смисъл е изразено и в правната доктрина (вж. Мръчков, Коментар на Кодекса на труда, изд. Сиби, 2013 г., стр. 831-832).

Да се има предвид, че и при сумирано изчисляване на работното време обаче за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение съобразно повелителната разпоредба на чл. 264 от КТ.

За извънредна работа през дните на официалните празници увеличението за служители с ненормиран работен ден е поне 100 на сто (двойна надница).

Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

About Лилия Христовска

Проверете също

Страсбург отхвърли жалба на италиански осиновители срещу България за сексуално насилие над децата им

На 17 януари 2019 г. Европейският съд постанови решение , в което не  установи нарушения …

Как се определя мястото на стопанска дейност на чуждестранно ЮЛ, притежаващо електронен магазин

Има ли задължение за регистрация по ДДС, чрез акредитиран представител Адвокат Любомир Владикин  Развитието на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.