Последни новини
Home / Законът / Безсрочното отстраняване от длъжност – на прицел

Безсрочното отстраняване от длъжност – на прицел

Defakto.bg

 

Върховните административни съдии Боян Магдалинчев, Александър Еленков, Георги Георгиев, Тодор Тодоров, Росен Василев поискаха от КС да зачертае чл. 100, ал.2 от Закона за държавния служител. Повод е конкретен казус за отстраняването още през 2010 година от длъжност на тогавашния главен секретар на Министерството на труда и социалната политика Иван Пенчев заради започнало разследване срещу него.  В тези случаи законът задължава работодателя да отстрани безсрочно обвиняемия от длъжност, като се приема, че отстраняването продължава до  приключване на наказателното производство.То обаче  също е безрочно и може да трае безчет години.  Разпоредбата противоречи на защитените от конституцията права на труд и обществено осигуряване, както и на принципите на пропорционалност и правна сигурност, категорични са петимата от ВАС. Когато законът не защитава и не гарантира труда, той е неконституционен”, напомнят съдиите решение на самия Конституционен съд.  В конкретния случай отстраняването трае над 5 г. – време, през което отстраненият не само не може да заема досегашната си длъжност, но няма как да започне и друга работа.    А оттам той е лишен и от осигуровки за пенсия, здраве, безработица. Дори правото на труд на лишените от  свобода срещу заплащане е защитено,  казват съдиите.  Създаването на подобна неяснота и несигурност по отношение на основни права е в разрез и с Европейската конвенция за човешшките права и  практиката на Евросъда в Страсбург, сочат върховните магистрати.

Новият конституционен съдия  Филип Димитров е докладчик по делото, а от решението което КС ще приеме зависи „животът” на още една подобна норма.  В чл. 230 от Закона за съдебната власт, временното отстраняване от длъжност също е безсрочно и  допуска съдиите, прокурорите и следователите да  стоят без работа, доходи и осигуровки с години, докато трае наказателното производство.

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди отмяната на текстове от Методиката за определяне на процентите за трайно намалена работоспособност

  Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав от 31 януари …

Нова подкрепа на кадровиците за прокуратурата, вече срещу „обвиненията“ на президента (без да го назовават)

Нова декларация, изразяваща „категорична подкрепа“ за работата на Прокуратурата, гласува Прокурорската колегия на ВСС. Този …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.