Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева на среща с представител на УНИЦЕФ за детското правосъдие

Министър Захариева на среща с представител на УНИЦЕФ за детското правосъдие

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е запознала представителя на УНИЦЕФ в България Мария Конде с работата по проекта за детско правосъдие, съобщи пресцентърът на ведомството.  На срещата е присъствала и заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева.

„ Детското правосъдие е един от основните приоритети в съдебната реформа,  подкрепяни безусловно от българското правителство. В Министерството на правосъдието бе сформирана специална междуведомствена работна група, която работи в хармония с европейските норми и стандарти по отношение на наказателното правосъдие за ненавършили пълнолетие. Имаме амбицията през втората половина на 2016 година да бъдем готови с пакета от законодателни промени и да го внесем в Министерския съвет“, е посочила Захариева.

От своя страна представителят на УНИЦЕФ в България Мария Конде от името на  световната организация е заявила готовност да подкрепя промените, посредством добрите международни практики. В хода на  срещата ее взето решение в средата на март в Министерството на правосъдието да се проведе специална среща с представители на съдебната власт, неправителствения сектор и останалите ангажирани  институции, на която да се обсъдени пакетът от законодателни промени и присъстващите да дадат своите препоръки и предложения.

„Задължителното въвеждане на „сините стаи“ при изслушване на деца в досег със закона, вече е заложено в проект за промени в НПК, който поставихме на обществено обсъждане преди дни“, посочила министър Захариева.

Заместник-министър Вергиния Мичева-Русева заявила, че  в момента Министерството на правосъдието води преговори за удължаване на проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, който е съфинансиран от швейцарското правителство,  така че в него да бъдат включени нови дейности, като разширяване на обучението на магистрати за работа с деца и на медиатори по наказателни производства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от …

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.