Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Без категория / Български съдии влизат в евромрежата по наказателни дела

Български съдии влизат в евромрежата по наказателни дела

Defakto.bg

Българските съдии активно се включват в международното сътрудничество по наказателни дела в рамките на европейската съдебна мрежа, паралелна структура на Евроджъст. Досега контактите в казуси с тежка трансгранична и организирана престъпност бяха привилегия основно на прокурорите.

От октомври 2015 г. у нас функционира национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела. На втората си поред среща, която ще е утре в сградата на ВСС, за първи път ще бъдат определени съдии за „контактни точки” в европейската съдебна мрежа. Това съобщи пред De Facto Legal съдия Ангелина Лазарова, национално лице за контакт в мрежата. На практика това означава включително възможност за директен обмен на информация по преписки със съдии от ЕС, търсене на помощ и сътрудничество в решаването на конкретни трансгранични казуси, както и участие при формиране на политиките на евромрежата. Обичайно на вниманието й са дела за пране на пари, компютърни измами, трафик на хора и др.

В наказателното производство има две фази – досъдебно и съдебно производство, напомни Ангелина Лазарова. А, според оценка на колегите им от ЕС, българските магистрати по наказателни дела са доказали, че са много добре подготвени.

На срещата си утре ще обобщим вижданията как да бъдеми истински полезни в това сътрудничество и ще начертаем приоритетите си занапред, каза съдия Лазарова.

Сред приоритетите на националната мрежа са популяризация на дейността й; надграждане на обучението по проблемите, свързани с международното сътрудничество и повишаване езиковата подготовка на съдиите членове на мрежата; качествено практическо обучение на съдиите по наказателни дела по апелативни райони; създаване на регистър за обобщаване на запитванията до съдиите членове и информация за взетите мерки за улесняване на сътрудничеството.

За участие в срещата са поканени членовете на ВСС, националният представител на Република България за Евроджъст Камен Михов, представители на Министерство на правосъдието и на Националния институт на правосъдието. На нея ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество с националната прокурорска мрежа.

About De Fakto

Проверете също

Почина Васил Гоцев

  На 91 г. почина Васил Гоцев – първият и единствен министър на правосъдието и …

Почина Ангел Александров

Почина Ангел Александров. Възпитаник на Юридическия факултет на СУ, цялата му професионална биография е като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.