Последни новини
Home / Законът / Министрите на ЕС: Наблюдението за Румъния ще отпадне, България има много да догонва

Министрите на ЕС: Наблюдението за Румъния ще отпадне, България има много да догонва

Defakto.bg

Краят на евронаблюдението за Румъния се вижда, България има да догонва в освобождаване на правосъдието от политическо влияние, реформата на Висшия съдебен съвет, закон и орган за борба с корупцията

Краят на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния вече се вижда за северната ни съседка. Той ще остане до началото на следващата година и за двете страни, но тогава има шанс да бъде прекратен за Румъния. Това заявиха министрите на европейските въпроси на ЕС в днешните си заключения за последния доклад по механизма, който Европейската комисия публикува на 27 януари, съобщи кореспондентът на КлубZ Веселин Желев.

България има още да догонва в реформите, пише в тях – особено в освобождаването на правосъдието от политически влияния, преобразуването на Висшия съдебен съвет и приемането на закон за борба с корупцията и създаването на силна институция, която да го прилага. Накратко, Европа призовава за всичко, което искаше бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

“Като цяло Съвет смята, че Румъния, поддържайки сегашните положителни тенденции на реформа и консолидация на напредъка и интернализирайки целите на МСП в националните политики и стратегии, е на път да гарантира необходимите устойчивост и необратимост на реформите, които биха позволили на Румъния да постигне целите на механизма“, пише в заключенията.

Междувременно утре на конференция в Европейския парламент главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев ще агитират за преосмисляне и отпадане на мониторинга върху България. Зад инициативата застават българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС.

Темата на форума е „Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки“. А Цацаров и Колев ще говорят на тема „Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България“. Изказвания ще направят също главният съдебен инспектор Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Всеки има право на виждания и настоявания. На фона на днешните заключение на евроминистрите обаче инициативата за отпадане на наблюдението изглежда обречена. Тя срещна съпротива и у нас – както от страна на ДСБ, така и на граждански организации. Основният им аргумент е, че без евронаблюдението съдебната реформа у нас е обречена.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.