Последни новини
Home / Законът / Правосъдното ведомство изгради „синя стая“ за деца – жертви на престъпления

Правосъдното ведомство изгради „синя стая“ за деца – жертви на престъпления

Defakto.bg

Заместник-министър Вергиния Мичева-Русева откри помещението за изслушване в щадяща среда

 Деца жертви и свидетели на престъпления, както и закононарушители, трябва да бъдат изслушвани извън съдебната зала и полицейското управление, в щадяща среда, близка до домашната, а записите от разпитите да се ползват по време на целия процес.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева във Варна днес при откриването на първата „синя стая“, изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”.

Помещението за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни включва две стаи, разделени с т.нар. венецианско стъкло. Психолози и експерти, обучени за работа с деца, ще изслушват непълнолетните и малолетните в стая с цветни стени, оборудвана с мека мебел и играчки, а съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати ще могат да следят разговора в съседно помещение, през специално огледално стъкло. Те ще имат възможност да задават въпроси на детето чрез експерта, обучен за работа с деца и специална аудиотехника.

„Целта е детето да бъде изслушано възможно най-скоро след извършване на престъплението или след като е станало жертва на такова. С промяна в Наказателно-процесуалния кодекс Министерството на правосъдието ще предложи този разпит да си извършва еднократно, така че детето да не се връща повторно към преживяното по време на съдебния процес“, каза заместник-министър Мичева-Русева и уточни, че законодателният пакет, свързан с реформата в детското правосъдие, ще бъде обявен за публично обсъждане до края на юни т.г.

Председателят на Окръжен съд-Варна Марин Маринов обясни, че в синята стая ще бъдат изслушвани и деца по граждански дела (например, свързани с претенции за родителски права). Окръжният и районният съд във Варна са сред пилотните съдилища в страната, в които от 1 октомври 2015 г. заседават специализирани съдии за работа с деца. За периода от 6 месеца в Районния съд-Варна са образувани 161 дела с участието на деца, а 68 са образуваните  в Окръжен съд-Варна.

Помещението с площ 60 кв.м е предоставено безвъзмездно от Община Варна с решение на Общинския съвет. То ще бъде използвано за разпит на малолетни и непълнолетни и от прокуратурата, полицията и Службата за социално подпомагане.

До края на годината Министерството на правосъдието ще открие още 4 „сини стаи“ в Плевен, Враца, Козлодуй и Ямбол, обяви зам.-министърът.

На откриването на „синята стая“ във Врана присъстваха и евродепутатът Емил Радев, председателят на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян, , председателят на  Районен съд-Варна Ерна Якова, директорът на ОД на МВР-Варна Данаил Пашов, съдии, прокурори, представители на местната власт и Службата  „Социално подпомагане“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата разпореди незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ на Черно море  

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи …

Два конкурса за първоначално назначаване на съдии през юни, решенията са обнародвани

Два конкурса за първоначално назначаване на съдии в окръжните съдилища ще се състоят през юни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.