Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Българската съдийска асоциация обвини Захариева в дискриминация

Българската съдийска асоциация обвини Захариева в дискриминация

Defakto.bg

В позиция до правосъдния министър, изпратена и до медиите, Българската съдийска асоциация обвини Екатерина Захариева в дискриминация.

Поводът за обръщението на асоциацията начело с бившия зам.-председател на СГС от екипа на Владимира Янева Богдана Желявска, е учредената награда „Почтен магистрат“. Както и невключването на техни представители в Съвета за съдебна реформа, където е поканен Съюзът на съдиите.

В обръщението се казва:

Уважаема г-жо Захариева, изпращаме настоящото становище по повод инициатива НОМИНАЦИЯ ЗА ГОДИШНАТА НАГРАДА  „ПОЧТЕН МАГИСТРАТ“

Според изложеното в сайта на МП, целите на номинацията са следните: да бъдат отличени магистрати, които „допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение.“ 

Въз основа на изброените общо валидни принципни критерии, които сте посочили като цел на оценка на номинацията СЧИТАМЕ, че всички магистрати в Р.България имат такива качества.

В състава на комисията не са включени представители на други две неправителствени организации, едната от които е БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, което не съответства на възприетите демократични принципи, които политическата власт в Р.България се стреми да утвърждава. Стигаме до извод, че съзнателното игнориране на нашата съдийска съсловна организации (чието съществуване предполагаме Ви е известно), вероятно е свързано с други, неизвестни нам и на обществото обстоятелства. 

Призоваваме Ви, в името на откритостта, честността и почтеността да се освободите от „страха“ и да заявите причините за това, вероятно наложено, дискриминационно отношение към невключените в инициативата професионални неправителствени организации.

Считаме, че като министър на правосъдието следва да разясните в публичното пространство следното: 

1. Неизбраните при тази инициатива магистрати, не съответстват ли на целите на номинацията? Нима те не допринасят с поведението си за престижа на колегиите, с които работят; не защитават правата на човека и не утвърждават върховенството на закона; не предотвратяват корупцията или не взимат решенията си единствено на закона и вътрешното убеждение?

2. Каква е причината за дискриминационното отношение към БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, която не е допускана до участие във Вашите инициативи, включително и при  определяне участието на НПО от професионалната квота в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система?“

Учредяването на наградата „Почтен магистрат“, която за първи път ще бъде връчена на 13 юли т.г. в деня на 25-годишнината от обнародването на новата Конституция през 1991 г., срещна одобрението на съдии, адвокати и други представители на юридическата професия.  В комисията, която ще излъчи победителя, влизат нашият съдия в Съда на ЕС Александър Арабаджиев, конституционният съдия Румен Ненков, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, деканът на юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов, Атанас Атанасов от СГС (председател на Съюза на съдиите), шефът на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов, журналистът от БНР Силвия Великова.

​​​​

About De Fakto

Вижте също

Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Съдия Иво Хинов от специализирания съд удовлетвори искането на прокуратурата и наложи на Десислава Иванчева …

Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще са представителите на Съдийската колегия на ВСС в комисията, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *