Последни новини
Home / Законът / Началник в ДАНС е даден на съд за разгласяване на държавна тайна

Началник в ДАНС е даден на съд за разгласяване на държавна тайна

Defakto.bg

Специализираното звено „Антикорупция“  при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М., който е бил началник  на дирекия  „Финансова сигурност“ на ДАНС, съобщи прокуратурата.   Обвинението срещу него е, че от септември 2013 г. до началото на октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна. От  това са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, казва обвинението.

Служителят на ДАНС е предоставил копия от документите на бивш „доброволен“ агент на МВР и ДАНС срещу заплащане.

Агентът С.В. е привлечен по делото единствено като свидетел. Той е подпомагал службите от 2006 г ., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация.

През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, агентът е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Мирослав М. знаел за това, но в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Мирослав М. се срещал с бившия доброволен сътрудник в офис в гр. София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи, твърдят от прокуратурата.

Документите били снимани с телефона на С.В. или на копирна машина. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С.В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален. По този начин Мирослав М. разгласил информацията, класифицирана като държавна тайна в 11 документа, засекретени по надлежния ред.

В съобщението на прокуратурата се казва,че в изнесените документите имало информация за икономическата и финансова сигурност на държавата. Изтичането й е разкрило оперативния интерес на службата към някои лица, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност. Това е поставило в опасност живота на други агенти на ДАНС.

Мирослав М. е бил задържан до 21 април тази година, но заради влошено здраве е бил пуснат под домашен арест.  За разгласяване на държавна тайна, при което са настъпили тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е от 5 до 15 години затвор.

 

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.