Последни новини
Home / Законът / Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Адвокатските хонорари на съд на 17 май

Defakto.bg

На 17 май Върховният административен съд публично ще заседава по дело срещу двойното и отгоре увеличение на минималните адвокатски хонорари.

Те са оспорени от прокурор Милена Беремска от Върховната адмиистративна прокуратура, съобщи „Правен свят”. Беремска е и прокурорът, който откри груби закононарушения при издаването на свидетелства за български произход, които отварят пътя към облекчена процедура за получаване на гражданство.

Казусът с адвокатските хонорари във ВАС поемат съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров.

Прокурор Беремска е оспорила промените от 2014 г. в наредбата на Висшия адвокатски съвет за минималните възнаграждения, когато двойно и отгоре скочиха хонорарите за развод, трудови дела, оспорване на бащинство, въведоха се нови прагове за възнагражденията по дела с голям материален интерес.

Промените в тарифата са приети в нарушение на Закона за нормативните актове, категорична е прокурор Милена Беремска – те не са предварително публикувани на интернет страницата на Висшия адвокатски съвет и не е даден 14 дневен срок за становища, в мотивите не са посочени причините и целите на промените, нито очакваните резултати от тях. Затова прокурорката настоява за тяхната отмяна. Ако съдът се съгласи с нея, ще се върнат минималните хонорари преди увеличението. След това Висшият адвокатски съвет може да приеме нови промени, съобразени със закона.

Наредбата безспорно е подзаконов нормативен акт, оспорването й е подсъдно на ВАС и на делото трябва да се даде ход, е решил съставът на Александър Еленков. Това определение не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Юристи в дебат за алтернативата „арбитраж“

Безспорно е – с бързината, конфиденционалността, ефективността си през годините арбитражът се е утвърдил като …

Прокуратурата официално възложи проверка на сделките с жилища на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Върховна касационна прокуратура е  възложила на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от депутатите Цветан Цветанов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.