Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / „Вечните началници“ в Темида отиват в КС?

„Вечните началници“ в Темида отиват в КС?

Defakto.bg

Проблемът за „вечните началници“ в Темида, който си остана нерешен и с поредния проект за промени в съдебния закон, може да се озове в Конституционния съд.

Тричленен състав на ВАС поиска свикване на общото събрание на съда за сезиране на КС с проблема, съобщи „Правен свят“. Конкретно – да поиска тълкуване на чл. 129, ал.6 от Конституцията. Според нея административните ръководители с изключение на „тримата големи“ се избират на ръководната длъжност за срок от 5 г. с право на повторно назначаване.

„Допуска ли чл. 129, ал.6 от Конституцията трето поред назначаване на ръководна длъжност, ако първите две са на ръководна длъжност в друг(и) орган(и) на съдебната власт?” – така съдиите от ВАС Александър Еленков, Тодор Тодоров и Атанаска Дишева формулират въпроса към Конституционния съд. И отправят предложение към председателя на ВАС Георги Колев да свика общо събрание за сезиране на КС.

Конкретният повод е назначаването на един съдия – Цветанчо Цветанов за председател на Районния съд в Козлодуй. Изборът му е оспорен от конкурент за поста пред ВАС именно с мотива за нарушение на конституционната забрана за повече от два мандата на ръководен пост.

Цветанов очевидно е забележителен магистрат – цели 25 г. той работи все като началник.  От 1991 г. до 2010 г. е председател на Районен съд-Кнежа, после изкарва и един мандат начело на съда в Козлодуй. А ВСС му е дало и втори шефски мандат там.

Цветанов не е единствения пример за „вечен“ началник. Във Варна съдия Ванухи Ерекелян управлява първо окръжния съд два мандата, после ВСС я постави и начело на апелативния съд в града.

В проекта за ЗСВ, който бе предложен от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов се предвиждаше забрана за повече от два последователни началнически мандата, дори и в друг орган на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата прекрати разследването срещу Московски за смъртта на детето му*

Прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за инцидента, при който загина тригодишният …

Българският магистрат – виновен до доказване на противното?  

  Васил Райчев, адвокат    Липсата на достатъчно доверие на гражданите в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.