Последни новини
Home / Законът / Европроверката на прокуратурата се отложи в последния момент (обновена)

Европроверката на прокуратурата се отложи в последния момент (обновена)

Defakto.bg
Започва мисията на ЕК по мониторинга на правосъдието и вътрешния ред
Европроверката на прокуратурата, която трябваше да започне днес, се отложи в последния момент.
Задачата на четирима действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия бе да анализират пропуските в нашето държавно обвинение, както изискваше последният мониторингов доклад. Мисията се разглежда като „експертна помощ“ за подобряване на работата на прокуратурата и формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов.
„Поради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво, посещението на четиримата магистрати, които трябва да извършат независим анализ на прокуратурата, се отлага с няколко седмици“, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Обяснението: „Прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат днес, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата на Република България.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Експертите трябва да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела.

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици“.

В същото време днес започна редовната експертна мисия за механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник генералния секретар на Европейската комисия Параскевия Миху, съобщиха от Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Очаквано парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. 127 народни представители подкрепиха …

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

  През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.