Последни новини
Home / Законът / Още седем „сини стаи“ ще изгради Министерството на правосъдието

Още седем „сини стаи“ ще изгради Министерството на правосъдието

Defakto.bg

 

 Още седем „сини стаи“ за щадящо изслушване на деца и пострадали от насилие ще изгради Министерството на правосъдието до 30 юли 2017 г.

Българо-Швейцарският проект  “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, който предвижда обучение на магистрати за работа с деца и изграждане на специални помещения за щадящото им изслушване, бе удължен с една година.

Допълнително финансиране не е предвидено. Новите дейности по проекта ще се извършат със спестени пари по проекта.

Първата синя стая бе открита на 11 април т.г. във Варна. До края на годината е предвидено да заработят още четири – в Козлодуй, Плевен, Ямбол и Враца. След постигането на споразумение за удължаване на проекта, Министерството на правосъдието ще има възможност да построи още три „сини стаи“.  Предвидено е те да обслужват съдебните райони –

Добрич, Разград и Смолян.

Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви.

Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудио техника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Онлайн семинари за адвокати по извънредното положение – от мерките срещу коронавируса до допустимите ограничения на права и свободи

Семинари онлайн по актуални теми, свързани с извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса …

Камарата на частните изпълнители дари 52 300 лева на Александровска болница

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) дари 52 300 лева на Александровска болница в София …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.