Последни новини
Home / Законът / Ченалова пита ВСС: кой ме проверяваше?

Ченалова пита ВСС: кой ме проверяваше?

Defakto.bg

Отговор не последва, въпросите се приеха „за сведение”

Кой ме проверяваше като съдия в СГС и кой е авторът на констатациите за моята работа? Тези и други въпроси (общо 6 на брой) бе отправила Румяна Ченалова до ВСС. Тя не получи отговор. Но не получи и отказ. С мнозинство от 6 срещу 4 гласа съдийската колегия остави питанията „за сведение”. Какво е това – нас ни питат, а ние – „за сведение”? – недоумяваше Камен Иванов.

Въпросите на Ченалова са по обширната проверка на Софийския градски съд от 2015 г., направена от всички съдии от ВСС след поредица скандали, включително с разпределението на казуса „КТБ” и „Червей”. Констатациите специално за Ченалова влязоха и в дисциплинарно дело, приключило с уволнението й. В момента въпросът е висящ пред Върховния административен съд, който пък спря делото в изчакване на тълкувателно решение.

Публично известно е, че автор на констатациите за работата на Румяна Ченалова е членът на ВСС Галя Георгиева. „Явно Ченалова се кани за заведе ново частно наказателно дело за обида и клевета”, коментираха неофициално членове на ВСС отправените въпроси. Уволнената съдийка вече подаде такива тъжби срещу Галя Георгиева и Димитър Узунов, но във връзка с обсъжданията на наказанието й. Това разгневи атакуваните кадровици, в резултат съдиите от столичния районен съд си направиха отвод и една от преписките се озова в Перник.

Въпросите на Ченалова са „вмъкнати” в днешния дневен ред на съдийската колегия от Димитър Узунов през главата на председателстващия Лозан Панов, се изясни по време на дебата.

Освен за авторството, уволнената пита на какво основание е била проверявана като съдия, на какво основание констатациите за нея са били включени в раздел от общия доклад от проверката (без да фигурират в първоначалните задачи) и др.

„Временната комисия, която извърши проверката, вече не действа и няма как да отговори на г-жа Ченалова. А и при положение, че има висящо дисциплинарно дело във ВАС, не би следвало оттук насетне съветът да се занимава с доклада и фактите. Нашето произнасяне би било въздействие върху вътрешното убеждение на съдиите от ВАС”, обяви Галя Георгиева. И предложи не колегията, а главният секретар на ВСС Димитър Тончев да изпрати отговор в този дух.

Първоначално Димитър Узунов, а после и Милка Итова предложиха въпросите на Ченалова да се приемат „за сведение”.

Соня Найденова и Камен Иванов настояха, че трябва да има някакъв отговор, бил той и „отказваме да отговорим”, придружен с мотиви. ”Това не е уведомление, та да го приемаме за сведение”, каза Найденова. Юлия Ковачева предложи въпросът да се отложи за другото заседание, когато колегията да разгледа решението на ВСС по извършената проверка.

А Лозан Панов подчерта, че задължение на вносителите на точките в дневния ред е да ги придружат с проекторешение, което в случая не е направено.

Дебатът приключи с приемане „за сведение”.

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.