Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет към ВСС активно влиза в съдебната реформа

Гражданският съвет към ВСС активно влиза в съдебната реформа

Defakto.bg

Гражданският съвет /ГС/ от професионални и неправителствени организации към Висшия съдебен съвет обсъди на свое заседание днес – 3 юни 2016 г., Проекта на Кодекс за административните нарушения и наказания; становища и предложения на организациите, участващи в ГС, във връзка с Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и предложения за допълване на Правилата за действие на ГС.

В заседанието на Гражданския съвет съм ВСС участва Радослава Йорданова – съдия в Районен съд – Ихтиман, която представи задълбочен анализ на Проекта на Кодекс за административните нарушения и наказания. Тя отбеляза, че това е най-масово прилаганото право в страната, а действащият в момента Закон за административните нарушения и наказания не отговаря на съвременните отношения в обществото. Проблемите при прилагането му не са анализирани в предложения Проект на Кодекс и не е направен сравнително-правен анализ как се работи в другите европейски държави. Обърнато бе внимание, че неговото изменение и прилагане трябва да върви паралелно с това на Наказателния кодекс, като се изработи държавна концепция за справедливостта на наказанията и за тяхното изпълнение; че с Кодекса е необходимо да се намери баланс между гаранциите за правата на човека и привличането към наказателно-административна отговорност с бързината и ефективността на административно-наказателното правораздаване.

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов посочи, че няма публичност кои са авторите на Проекта за Кодекс. Той съобщи, че тяхната организация не е била поканена от Министерството на правосъдието за обсъждането му, което би трябвало да се проведе много по-открито и сериозно.

Светла Петкова – съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет от страна на ВСС, съобщи, че са получени становища от административни съдилища в страната, които ще бъдат предоставени на членовете на ГС. Решено бе, събраните материали да бъдат изпратени на организациите в Гражданския съвет за задълбочено запознаване и на следващото си заседание ГС да излезе с Акт по въпроса.

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет взе решение да поеме ангажимент по изпълнение на вменените му задължения с Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система 2016 – 2020 г., приета от Министерския съвет. В Пътната карта е разписано той да участва в реализирането на /т. 6.3.2/ „Обществени обсъждания с участие на специализирани и професионални НПО на проекта за бюджет на СВ и отчета за изпълнение на бюджета“ и при изготвянето на /т.  6.4.2/ „Годишен доклад за прозрачността на СВ“. За осъществяването им ще бъде сформиран екип като организациите в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет излъчат свои членове за участници.

Съпредседателят на ГС от страна на професионалните и неправителствени организации Любомир Герджиков, който е и член на Управителния съвет на Сдружение „СЕФИТА“, посочи още, че Сдружението е проявило интерес да участва в работен екип по Специфична цел 5 „Експертизи“ в Пътната карта, по която може да се кандидатства за финансиране пред Оперативна програма „Добро управление“ до края на 2016 г.

Съпредседателят на ГС от страна на ВСС Светла Петкова и председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов, акцентираха, че това е признание за четиригодишната работа на Гражданския съвет и доказателство, че той е възприет като субект в дейността по реализирането на съдебната реформа.

В тази връзка Правилата за работа на ГС, т. IV.2 бяха допълнени с нов текст: „Гражданският съвет може да оказва съдействие на ВСС и на други организации на съдебната власт за разработване, изпълнение и отчитане на проекти по оперативни програми, предвидени в Пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система 2016 – 2020 г.“.

Следващото заседание на Гражданския съвет към ВСС ще се проведе на 1 юли.

About De Fakto

Проверете също

Ако насилието вкъщи продължава може ли съдът да издаде нова заповед за защита, ще тълкува ВКС

Противоречиво решаван казус, свързан със защитата от домашното насилие, ще тълкува Гражданската колетия на Върховния …

Надзирателка осъди затворничка за обида

Надзирателка в Сливенския затвор осъди затворничка за публично нанесени обиди. Делото е било наказателно, заведено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.