Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент създава анкетна комисия за „Досиетата от Панама“

Европейският парламент създава анкетна комисия за „Досиетата от Панама“

Defakto.bg
 Европейският парламентът е приел предложението на политическото си ръководство за създаване на анкетна комисия, която да разгледа разкритията от „Досиетата от Панама” относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти, съобщи пресцентърът на ЕП.  Тя ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци. Както и опасенията, че Европейската комисия и държавите в общността не съумяват да наложат спазването на директивите.  

Един от аспектите на проверката е и дали страните са изпълнили записаното в европейското законодателство „спонтанно съобщаване на информация на друга държава членка в случаите, когато има основания да се предполага, че е възможно да има загуба на данъчни приходи“.

Комисията със състав от 65 души ще има дванадесет месеца, за да приеме окончателния си доклад.  Създаването на специална комисия по казуса беше поискано от 337 европейски депутати. От групата на социалистите и демократите разпространиха съобщение, че  европейският парламент  е подкрепил с голямо мнозинство  предложенията на техния  белгийски евродепутат  Hugues Bayet  срещу  масивното  укриването на данъци от мултинационални компании. „Това е важна победа в борбата ни за справедливост, се казва в съобщението.

Мандатът на комисията е бил одобрен на 2 юни от Председателския съвет на Парламента, който е съставен от председателя и лидерите на политическите групи.

 

About De Fakto

Проверете също

На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

На първо четене управляващите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори.  За промените гласуваха …

Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Работна група ще определи кои и колко С 9 „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.