Последни новини
Home / Законът / Адвокатът: Цветан Василев не може да бъде съден у нас за организирана престъпна група

Адвокатът: Цветан Василев не може да бъде съден у нас за организирана престъпна група

Defakto.bg

Ново двайсе! Апелативният съд в Белград пак върнал делото за екстрадицията

Новостите покрай Цветан Василев набират скорост от вчера насам. След като се разбра, че първата инстанция в Белград отново е разрешила екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ у нас, днес адвокатът Константин Симеонов изненада с нова вест: А апелативният съд в Белград пак е върнал делото.

Този път наистина връщането не е по същество, а по процедура – Висшият съд в Белград пропуснал да връчи препис на български език на Цветан Василев, уточни защитникът пред De Facto Legal. Но, така или иначе, екстрадиционното производство очевидно се бави.

По-интересно обаче е другото – какво става след като прокуратурата официално обяви, че разследването за източването на КТБ прераства в дело за организирана престъпна група начело с Цветан Василев?

Правилата по европейската конвенция за екстрадиция са пределно ясни – човекът може да бъде съден само по обвинението, по което е поискано и разрешено неговото връщане, напомни по този повод Симеонов. България е поискала екстрадицията на Цветан Василев по обвинение за длъжностното присвояване на 206 млн.лв. от КТБ. И, ако Сърбия удовлетвори тази молба, мажоритарният собственик на фалиралата банка може да бъде съден в България само за това. За друго обвинение, било и като ръководител на ОПГ от банкери, одитори, квестори и т.н., прокуратурата трябва да изпрати ново искане, по което да се образува ново екстрадиционно дело и то да си тече самостоятелно. В тази връзка Константин Симеонов напомни, че сръбският съд вече е отказал да разгледа разширено искане на нашата прокуратура за евентуално друго обвинение срещу Василев – безстопанственост в особено големи размери. Изводът – ако държи делото за престъпната банда да влезе в съда, прокуратурата няма интерес от връщането на Василев.

Пред БНР днес адвокатът каза също:

„“Съдейки по изявленията на Румяна Арнаудова, от вчера имат намерение за повдигане на обвинение за организирана престъпна група, което аз очаквах да се случи преди година и половина. Очевидно е, че искат да преместят делото в специализираната прокуратура и да го внесат в специализирания съд. Така си избират съд. Наблюдаващият прокурор по делото е кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура. Прокуратурата много ревниво се отнася към информацията по делото и ние не сме допускани до разпитите на свидетели. 2-годишният срок за евентуално искане за внасяне на делото в съда или прекратяване изтича съвсем скоро. За някои от обвиняемите вече изтече“.

На аргумента на говорителя на главния прокурор, че в двегодишния срок не влиза времето, през което делото е престояло в съда, в случая 344 дни, защитникът бе категоричен: През този период от близо една година обаче разследването по КТБ не е спирало. За това не може въпросните 344 дни така свободно да се принаждат към законовия срок. Другото ще обезсмисли замисъла на НПК да няма „вечни обвиняеми“ – по тази логика прокуратура и пет години може да прави искания в съда, за да държи преписки там и да си удължава срока!

Адвокатът на Цветан Василев обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че оказва натиск върху сръбските власти за екстрадирането на Василев:

„Сърбия е независима държава и опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да се меси във вътрешните й работи не се харесват. Той направи няколко опита да сезира ЕК заради това, че екстрадиционната преписка в Сърбия се развива бавно, като се опитваше да влияе на предприсъединителния процес на Сърбия в ЕС. Имам информация от ЕК, че това е недопустимо.“

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.