Последни новини
Home / Законът / Макар със закъснение: Повишиха съдията, осъдил Цветанов за шестте „НЕ!!!“

Макар със закъснение: Повишиха съдията, осъдил Цветанов за шестте „НЕ!!!“

Defakto.bg

С половин година закъснение ВСС повиши Тони Гетов – съдията, осъдил на Цветан Цветанов на 4 г. затвор по делото за „шестте „НЕ!!!“. Единодушно днес съдийската колегия на ВСС гласува Гетов да бъде назначен за титуляр в Софийския градски съд след спечелен от него конкурс. В момента магистратът е на работа в Районен съд-Ботевград, откъдето бе командирован в СГС.

Това е и същият съдия, чийто отвод бе поискан от защитата на Цветанов още преди старта на процеса за шестте отказа на бившия вътрешен министър да подпише прилагането на спецразузнавателни средства въпреки решението на съд. Гетов отказа да се отведе.

Той се яви на конкурс за щатно място в наказателната колегия на СГС миналата година и изкара добри оценки. През януари 2016 г. обаче ВСС назначи на мястото друг – Доротея Иванова Мишкова въпреки че двамата с Гетов имаха еднакви оценки и еднакви рангове. Според правилата на съвета обаче рангът трябвало да се гледа към момента на класирането на кандидатите (когато Гетов още не го е придобил), а не към момента на решението на ВСС.

С решение от 6 юни Милка Панчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС отменят отказа на ВСС да повиши Гетов и връща преписката на съдийската колегия на ВСС.

Върховните съдии обявяват, че ВСС си е позволил да допише закона, въвеждайки нови критерии за класиране. А освен това, дори и критериите да се приемат за допустими, те трябва да се преценяват към момента на вземането на решението на ВСС.

Така днес съдийската колегия повиши Гетов. Но отхвърли другата кандидатка Доротея Мишкова, която първоначално бе назначил в СГС. Сега най-вероятно тя пък ще обжалва днешното решение.

About De Fakto

Проверете също

Упорито оставят в ареста румънски бизнесмен – бил в група, изнудвала Доган и Пеевски, пък те не знаят

Специализираното правосъдие упорито оставя в ареста един чужденец – румънския гражданин Дорин Йордаке, обвинен че …

Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ (допълнена)

Апелативният спецсъд иска справка от ГЕРБ дали Мария Щуркова е в ръководството на партията От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.