Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Цацаров иска от ВСС „бързи мерки“ за подсигуряване на съдии и прокурори по границата

Цацаров иска от ВСС „бързи мерки“ за подсигуряване на съдии и прокурори по границата

Defakto.bg

Бързи мерки за кадрово и финансово обезпечаване на районните съдилища и прокуратури в граничните райони е поискал главният прокурор Сотир Цацаров от пленума на ВСС, съобщи ведомственият пресцентър.

Ето пълният текст на съобщението:

„На 20.06.2016г., главният прокурор на Р България отправи предложение до Пленума на Висшия съдебен съвет да формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Република Турция и Република Гърция. Сотир Цацаров призовава ВСС да вземе бързи мерки за кадрово, материално – техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища.

Увеличеният бежански поток по границите на Република България в районите на Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други гранични  общини води до увеличаване на обема на работа на органите на съдебната власт по наказателни производства за престъпления по чл. 279НК, чл.280 НК и чл.281 НК.

Прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори. Само на 16.06.2016г. в РП Царево и РС царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в ГПУ Царево и трима прокурори от РП Царево, единият от които командирован от РП Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от РС Царево.

Въпреки отличната координация между органите на гранична полиция, прокуратура и съд до момента, ситуацията изисква бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет. Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони – увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – например Министерство на вътрешните работи  – ГД“Гранична полиция“. Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15.07.2016г., за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция.“

About De Fakto

Вижте също

Ново двайсе: ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от битката с корупцията

А шефът на „Антикорупция“ Пламен Георгиев става контингент на НСО Една от основните корупционни ниши …

За Зелен Младост към Иван Гешев и Пламен Георгиев: Ако сте мъже, дайте си оставките!

Десислава Иванчева и Биляна Петрова погнати преди да атакуват сделки с общински имоти за милиони …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *