Последни новини
Home / Законът / Два „горещи“ закона – в правната комисия днес

Два „горещи“ закона – в правната комисия днес

Defakto.bg

Тежко заседание чака депутатите от правната комисия днес. В дневния им ред са два възлови закона – за съдебната власт и за адвокатурата. Първият проект е ключов за развоя на прословутата съдебна реформа. Вторият изправи на нокти юридическите гилдии и бе тотално отречен от нотариуси, частни съдебни изпълнители, юрисконсулти, счетоводители заради изземване на техни функции в полза на адвокатите. Защитниците пък се бунят заради отлежаването на проекта в парламента, стигна се до откази на адвокатите да влизат по дела в знак на протест. Днес именно благоевградчани ще са пред парламента, този път като демонстрация на подкрепа за техния закон.

Внасянето на проекта от името на разноцветни депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ наистина се случи преди повече от година. Но той бе „замразен“ след силния отпор на другите правни гилдии. Оттогава проектът не е пипнат. Ако днес правната комисия му каже „да“ за първо четене, ще се наложи да изтъкне сериозни аргументи какво налага преуреждането на същността на изконни професии в полза на една от тях. Подозренията са, че същинската причина е многолюдността на адвокатурата, довела до безработица немалка част от вписаните в регистъра на защитата. Но „социалното“ уреждане на адвокатите за сметка на останалите не звучи обществено убедително.

В самата правната комисия се очаква засилено присъствие на членове на Висшия съдебен съвет за Закона за съдебната власт, който описва принципите на съдийското самоуправление и предвижда децентрализация на прокуратурата. Мнозинството от ВСС каза „не“ на проекта, но тази позиция не се споделя от „опозицията“ в съвета. Така че днес депутатите ще чуят разнообразни аргументи в едната и другата посоки. Проектът е ключов за провеждането на поредната съдебна реформа у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл.прокурор Гешев за Хр.Иванов: Един неуспял политик опитва да установи работническо-селска власт (допълнена)

Главният прокурор Иван Гешев се отнесе с насмешка за случилото се на брега пред имението, …

Българският ВСС няма да праща становище за изключването на полския от Европейската мрежа на съдебните съвети

Българският Висш  съдебен съвет (ВСС) няма да изпрати становище по предлаганото изключване на Националния съдебен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.