Последни новини
Home / Законът / За последните 5 години – 62 049 „нови“ българи

За последните 5 години – 62 049 „нови“ българи

Defakto.bg

Точно 62 049 чужди граждани са получили българско гражданство през последните пет години, съобщава министърът на правосъдието Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпрос, цитиран от БГНЕС.

Огромната част от тях (60 194 души) са получили гражданството на основание “български произход”, а 1 855 на основание “обща натурализация”.

Едва 6% от хората, които са искали паспорт са били отхвърлени.

Отговорът е във връзка с вълненията на Патриотичния фронт по темата за гражданството и особено за това на наши сънародници от Македония. Патриотите периодично се гневят, че техните молби били бавени и саботирани и от парламентарната трибуна искат оставки в дирекцията по българското гражданство на правосъдното министерство.

De Facto Legal вече се занима с темата и установи, че според данните от статистиката саботаж срещу българите от Македония не личи да има. От 1 февруари до 1 април т.г. са уважени 1059 молби, като 509 от тях са на македонски граждани от български произход.

Отказите на кандидати от Македония са 33, като в 21 от тези случаи са установени фалшификати на документи за български предци. За други 6 от кандидатите е имало въведен сигнал в Шенгенската информационна система с действаща забрана за влизане и пребиваване на територията на Шенген, а за двама МВР е изпратило писмено становище, че счита за нецелесъобразно уважаването на молбите им.

Заради непредставяне на документи в отпуснат допълнителен срок (от 18 месеца) са прекратени 53 преписки на македонски граждани. За  извършване на допълнителна проверка са извадени 61  преписки на граждани на Република Македония.

About De Fakto

Проверете също

Държавата на КПКОНПИ и новата национализация (или обезпечението като национализационен акт)

    Адвокат Георги Атанасов „Това си е чиста национализация по персонален признак. Само трябва …

Адвокатска колегия – Смолян иска дисциплинарно производство срещу Ралица Негенцова

  Адвокатска колегия – Смолян иска да бъде образувана  дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица  Негенцова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.