Последни новини
Home / Законът / Лиляна Павлова: Обжалваме решението на ВАС за винетките, поскъпването може и да остави цените

Лиляна Павлова: Обжалваме решението на ВАС за винетките, поскъпването може и да остави цените

Defakto.bg

Държавата ще обжалва решението на тричленката на ВАС, с което бяха отменени повишените цени на винетките пред петчленен състав на съда. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Нова тв. Нещо повече – Павлова предположи, че втората инстанция може да остави поскъпването небутнато. Или, в краен случай, да върне казуса за ново разглеждане на тричленен състав. Мотивът – били оспорени процедурите, а не самите цени на винетките. А с процедурите всичко било наред (макар че съдът каза друго!).

В края на м.г., с постановление на МС бе променена тарифата за таксите, събирани от пътната агенция. Най-популярното увеличение е на годишните винетки за леки автомобили, които от 67 лв. станаха 97 лв.

С решение от 14 юли Светлозара Анчева и Мадлен Петрова от ВАС отмениха поскъпването заради нарушения на конституционния принцип за съразмерност на таксите и обявиха, че те не са съобразени нито с реалното увеличение на стойността на ремонтите на пътищата и изграждането на магистрали, нито с реалното увеличение на доходите на българските граждани. Извън това магистратите откриха и процедурни нарушения – погазени са изискванията на Закона за нормативните актове за предварително публикуване и обществено обсъждане на проекта, той не е съгласуван с останалите ангажирани институции, няма и мотиви за промяната на цените. Решението бе взето с два срещу един гласа – председателят Йордан Константинов не се съгласи с колегите си.

Върху това „особено мнение“ министър Павлова гради оптимизма си за положителен за ведомството й изход от спора. Председателят на състава изцяло споделя нашите аргументи, подчерта тя. И начерта три възможни варианта: втората инстанция на ВАС да остави поскъпването в сила, да върне делото за ново разглеждане на тричленен състав и едва накрая – окончателно да отмени поскъпването. В този, най-малко вероятен, според министъра, вариант, държавата няма да връща пари, защото отмяната ще важи занапред.

Лиляна Павлова обяви, че всички процедури били спазени – проектът за поскъпването бил предварително публикуван и съгласуван с останалите министерства. Били спазени и интересите на гражданите – вместо винетките да станат 150 лв., е избран „щадящият“ вариант за 100 лв. (за да сме по-точни – 97 лв.).

Остава да видим дали Павлова ще се окаже права. А на четвъртия ден след решението на тримата от ВАС то още не е налично в сайта на съда. От 14 юли там стои емблематичният надпис: „Документът е в процес на заличаване на лични данни“.

About De Fakto

Проверете също

Пик на международните запитвания по наказателни дела

Абсолютен пик на дейността по официални запитвания, отчита Националната мрежа за съдебно сътрудничество, съобщават от …

Без обструкции, „новата“ правна комисия пусна всички промени в ЗОДОВ

Депутатите чакаха доскорошния си колега Данаил Кирилов, министърът закъсня Динамично и експедитивно заседава правната комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.