Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата ще разследва пожара на тютюневите складове в Пловдив

Прокуратурата ще разследва пожара на тютюневите складове в Пловдив

Defakto.bg

Прокуратурата се самосезира за пожара, в който изгоряха четири бивши тютюневи складове, паметници на културата, в Пловдив, съобщи БНР.

Огънят лумна вчера, от пламъците е засегнат и намиращият се наблизо спортен център. Пожарът е овладян и потушен час след полунощ, но мястото остава отцепено и охранявано от полиция. Пострадали няма, не са засегнати жилищни сгради.

От изгорелите сгради са останали само фасади.

Големите бивши тютюневи складове са частна собственост. Те са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“. Два от складовете имат и самостоятелен статут на културна ценност и са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Третата сграда има десет собственици. На тях са били издавани предписания, не са били глобявани. През няколко пресечки се намира другият нашумял тютюнев склад, който преди няколко месеца, собствениците започнаха да разрушават незаконно. А прокуратурата повдигна обвинения за това на главния архитект на общината.

Една от версиите за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите обаче не изключват и умишлен палеж. Позовавайки се и на свидетелски показания говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев заяви, че вероятно пожарът в последната запалена сграда е предизвикан умишлено:

„Много бързо се разрасна там пожарът. За нас това е неспецифично развитие на пожара. Видени са и сини пламъци, няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината“, каза Дешев, цитиран от БНР.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпоредил на Инспектората за опазване на културното наследство спешна проверка на случая.

About De Fakto

Проверете също

Осем примерни посоки за новата карта на съдилищата предлагат кадровици

Боряна Димитрова и Даниела Марчева настояват колегията на ВСС да изясни възгледите си по ключовия …

ВАС прекрати делото кой ще изгражда „Турски поток“ у нас, твърдяната „руска връзка“ оттегли жалбата си

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.