Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / На първо четене: Депутатите гласуваха мерки срещу кражбата на фирми

На първо четене: Депутатите гласуваха мерки срещу кражбата на фирми

Defakto.bg

Въвежда се ново производство за „стабилизиране на търговец“

Със 118 гласа „за”, 0 „против” и 2 „въздържали се”, парламентът прие на първо четене промени в Търговския закон, целящи ограничаването на случаите със злоупотреби при вписвания, заличавания и обявявания в Tърговския регистър. Проектът, изготвен в Министерството на правосъдието, бе внесен от МС.

Промените, известни още като мерки срещу кражба на фирми, предвиждат две последователни нотариални удостоверения – на подписа и на съдържанието на документи, отразяващи прехвърлянето на предприятие или дружествени дялове; протоколите от заседанията на общите събрания, решенията за приемане и изключване на съдружници, даване на съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член, както и документи, удостоверяващи разпореждане с недвижими имоти.
С този проект се изменя и законът за нотариусите. Поправките касаят изчисляването на проста такса при заверката на подпис и на съдържание и се вменява задължението на нотариусите да съхраняват оригинали от подадените за заверка документи.
По отношение производството по несъстоятелност, законопроектът въвежда презумпции за неплатежоспособност, чиито цели са да улеснят доказването на състоянието на неплатежоспособност и да ускорят производството.
Проектът на закон включва още уеднаквяване на уредбата на осребряването в производството по несъстоятелност с уредбата на публичните продажби по реда на Гражданския процесуален кодекс, чрез освобождаване на купувача от задължението за внасяне на пълната продажна цена, когато има насрещно вземане, и възможността за участие на самите кредитори при осребряване на имуществото, като се гарантира възможността да възразят и да обжалват сметката за разпределение.

В Търговския закон се записва и нова глава „Производство по стабилизиране на търговец“. Целта е да се предотврати фалит чрез постигане на споразумение между търговеца и неговите кредитори за начина на изплащане на задълженията. Това означава включително до 50 % опрощаване при определени условия.

Тези правила обаче няма да важат за предприятията, упражняващи държавен монопол, за банките и застрахователите.

About De Fakto

Проверете също

Кой да определя представителните пари за „тримата големи“? Самите те, отговори ВСС

С дебат за представителните разходи, с които да разполагат върховете на съдебната власт, тръгна заседанието …

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.