Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Турски съдия избяга в Гърция, чака решение за убежище

Турски съдия избяга в Гърция, чака решение за убежище

Defakto.bg

Турски съдия избяга в Гърция в лодка със сирийски бежанци и веднага поиска политическо убежище, съобщи Ройтерс.

Магистратът пристигнал на остров Хиос във вторник, в наказателния съд са му били повдигнати обвинения за незаконно влизане в страната.

48-годишният съдия поискал делото му да се гледа незабавно. Пред гръцкия съд разказал, че се укрил веднага след опита за преврат срещу Ердоган и оттогава нямал врбъзка със семейството си. Имал и зелен паспорт, но не изгоползвал за легално влизане в Гърция. Магистратът е осъден на една година условно за незаконното преминаване на границата. И е транспортиран в Атина, където ще разгледат и ще се произнесат по молбата му за политическо убежище.

След опита за преврат и въведеното извънредно положение режимът на Ердоган дотук отстрани близо 80 000 души от съдебната система, полицията, армията,  държавната администрация. Отстранени, обвинени или арестувани бяха близо 3500 съдии и прокурори.

Досега, за разлика от България, Гърция не е предала на Турция нито един турски гражданин, за когото е налице опасност от политическо преследване в родината му. Веднага след опита за преврат в Гърция кацнаха турски военни, които също бяха условно осъдени за незаконно влизане в страната. Но спрямо тях в оммента е в ход процедура по искането им за политическо убежище.

България пък предаде на Ердоган бизнесмена Абдуллах Бююк въпреки четири отказа на българския съд да разреши екстрадицията му в Турция, защото обвиненията срещу него са политически.

Днес темата за бежанците и отношенията с Турция бяха разисквани в парламента при откриването на новия политически сезон. Но защо родните депутати не зачекнаха срама „Бююк“?

 

About De Fakto

Вижте също

Напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в съда

Окончателно и напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в системата. Днес единодушно …

Жертвите на изтезания в държави, които не са членки на Съюза, ползват закрила на европейското законодателство

Лице, което в миналото е било жертва на изтезания в страната му на произход, може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *