Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Екатерина Захариева: Няма драма със съдебните заседатели заради закона

Defakto.bg

Ако има драма със съдебнте заседатели в момента, тя не е заради промените в Закона за съдебната власт. Това стана ясно от изявление на министъра на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ.

Вчера председателят на най-големия съд в страната – Софийския районен съд, Методи Лалов, предупреди, че ново изискване за разпределението на заседателите може да взриви системата. Конкретно става дума за поправката в ЗСВ, според която занапред съдебните заседатели, също като съдиите, ще се избират по жребия на случайния подбор за всяко конкретно дело. Досега практиката е принципът на случайния подбор на заседателите да е не по дела, а по състави.

Законът дава 6-месечен срок на Висшия съдебен съвет да изготви новите правила, а през това време се прилагат старите. А и задължение на председателя на съда е да организира работата на съда, категорична бе министър Екатерина Захариева.

По думите й има съдилища, които отдавна прилагат това случайно разпределяне на съдебни заседатели по дела, като например Пловдивският районен съд, който също е доста натоварен. „Измененията в текстовете за съдебните заседатели са готвени и съгласуване с тяхната асоциация, за което им благодаря. Направихме всичко възможно да увеличим възнаграждението им и правата им“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че е готова на среща със съдебните заседатели, в случай, че имат конкретни предложения.

В заключение министър Захариева припомни, че правителството прави всичко възможно за да осигури добри условия за магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Само през последните месеци бяха осигурени около 6 млн. лв. за обзавеждане на новата им сграда.

 

About De Fakto

Вижте също

Софийски районен съд уважи „специфични нужди от защита“ на дете, пострадало от сексуално насилие

  Адвокат Наташа Добрева На 19.09.2018г в Софийски районен съд се проведе разпит пред съдия …

Европейската комисия изправя Полша пред Съда на ЕС заради закона за Върховния съд

Европейската комисия  реши да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС в Люксембург  заради …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *