Последни новини
Home / Законът / ЕП категоричен: Ирландия е нарушила правото и трябва да възстанови 13 млрд евро, харизани на „Епъл“

ЕП категоричен: Ирландия е нарушила правото и трябва да възстанови 13 млрд евро, харизани на „Епъл“

Defakto.bg

ep4[1]Европейският парламент даде широка подкрепа за решението на Европейската Комисия, че  Ирландия е предоставила неправомерна държавна помощ,  позволявайки незаконни данъчни облаги на „Епъл”.

 Някои евродепутати дори са критикували плановете на „Епъл“ и Ирландия да обжалват решението, според което Ирландия трябва да си възстанови 13 млрд. евро в неплатени данъци, плюс лихви, информира пресслужбата на парламента, съобщи преслужбата на ЕП.

Комисарят по конкуреницята г-жа Маргрете Вестагер е заявила, че те имат право да обжалват, но „решението е  солидно и ние ще го защитим в съда.“  Тази информация трябва да стане обществена, каза тя, като посочи скорошното предложение на Комисията за обществено докладване страна по страна относно реализираните печалби и платените данъци на компаниите.

Наскоро ЕК изчисли, че селективното отношение на ирландските данъчни власти е позволило на „Епъл“ да плаща ефективна корпоративна данъчна ставка от 1% от европейските си печалби през 2003 г., което е намаляло до 0.005% през 2014 г.

Комисията е категорична,  че това е незаконно според правилата на ЕС за държавни помощи, защото дава на „Епъл“ значително предимство спрямо други компании, подлежащи на същите национални данъчни правила.

Комисията реши, че Ирландия трябва да си събере неплатените от „Епъл“ данъци от 2003 до 2014 г., възлизащи на 13 млрд. евро, плюс лихвите. Ирландия оспорва това решение.

След изслушвания на представители на мултинационални компании, включително „Епъл“, специалната комисия на ЕП за данъчните постановления, създадена в отговор на разкритията „Люкслийкс“ от ноември 2014 г., представи дълъг списък с препоръки за по-справедливо и прозрачно корпоративно данъч

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Не делим хората на премиер, министри, богати или социално слаби, следим само дали е спазен законът

  Гражданско сдружение „БОЕЦ“ със 7 въпроса до  Генералното ни консулство в Барселона (виж по-долу) …

Как се отчита и заплаща нощният труд в МВР – по трудовия кодекс или по специалния закон, ще тълкува ВКС

Искането е на Данаил Кирилов В Тълкувателно дело 1 за 2020 г. Гражданската колегия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.