Последни новини
Home / Законът / ВСС сменя „своите“ в управата на Националния институт на правосъдието

ВСС сменя „своите“ в управата на Националния институт на правосъдието

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет сменя представителите си в Националния институт на правосъдието. Идната седмица и съдийската, и прокурорската колегии на ВСС ще изберат по 1 човек в Управителния съвет на НИП и ще ги предложат на пленума на съвета. Окончателното гласуване ще е в пленума на 21 септември..

От 2012 г. насам съветът е представляван там от Светла Петкова и Мария Кузманова.

По закон Управителният съвет на НИП е 7-членен. Негов председател по право е председателят на Върховния касационен съд (сега Лозан Панов), задължително влизат също председателят на Върховния административен съд (Георги Колев) и главният прокурор (Сотир Цацаров). Извън тях по двама представители имат Министерството на правосъдието и ВСС. От министерството в управата на НИП са Екатерина Захариева и деканът на Юридическия факултет на СУ проф.Сашо Пенов.

Промените в съдебния закон обаче промениха както мандата на Управителния съвет – от 3 той стана 5 г., така и представителството на ВСС. Вече се изисква свои пратеници да имат и двете колегии – на съдиите и на прокурорите. А и двете досегашни представителки на съвета Светла Петкова и Мария Кузманова са съдийки.

Няма пречки някоя от тях да бъде преизбрана, ако мнозинството в съдийската колегия на ВСС реши така. Със сигурност обаче в управата на НИП ще има поне един нов човек от прокурорската колегия.

Управителният съвет на института избира директора на НИП и неговите заместници, одобрява учебните планове за магистратите и т.н. Сиреч има важна роля в управлението на НИП.

About De Fakto

Проверете също

Първи коментари за номинацията на Иван Гешев: Eтичен e, навсякъде ходи препасан с пистолет, всеобщ шок, недопустима кандидатура!

Една от първите политически реакции по повод номинацията за главен прокурор бе на бившия  правосъден …

ВКС образува тълкувателно дело по приложението на чл.280, ал.3, т.1 ГПК

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № 3/2019 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.