Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Defakto.bg

Награди и антинагради ще раздаде за пореден път Програма „Достъп до информация“ в Международния ден на правото да знам 28 септември. Тази година 41 номинирани се състезават в 6 категории – 4 награди „Златен ключ“ (за гражданин, институция, НПО, журналист, особено активни в осигуряването на правото на информираност) и 2 антинагради „Катинар“ (за институция, упорита в неспазването на правилата за достъп до информация) и „Вързан ключ“ (за смешни и абсурдни ситуации).

За активната си дейност в защита на правото на информираност за награди са номинирани общинският съветник от Ямбол Мариета Сивкова, студентът от СУ „Св.Климент Охридски“ Симеон Георгиев, общините Сливен и Русе, РИОСВ-Пазарджик, Агенцията за държавна финансова инспекция, Апелативната прокуратура в Пловдив. Както и сайтът „Биволъ“, журналисти от в.“Сега“, от „Медиапул“ и Offnews.

Традиционно любопитни са антинаградите. За слагане на спирачки пред информираността номинации са получили общините Варна, Ловеч, Белово, Елин Пелин, Българската федерация по волейбол, Главната дирекция на затворите, Държавната агенция за бежанците.

Погледите обаче приковава последната категория „Вързан ключ“ за абсурдите в сферата на достъпа до информация. Така главният секретар на президенството е влязъл в надпреварата с произнасянията си по случая Абдуллах Бююк – турският бизнесмен, чиято екстрадиция няколко пъти бе отказана от българския съд, но МВР го предаде на режима на Ердоган като „административна мярка“, а вицепрезидентът Маргарита Попова му отказа убежище. Конкретно главният секретар на „Дондуков“-2 е отказал информация за причините, по които е отхвърлена молбата на Бююк да получи закрила с абсурдния аргумент, че ставало дума за лични данни и трябвало да се получи съгласието на експулсирания вече турски гражданин.

За същата антинаграда ще се бори и Върховният административен съд заради „преправянето“ на най-публичния доскоро институционален сайт. Под претекста „защита на лични данни“ в сайта на ВАС вече са недостъпни всички подадени искови молби. А публичните съдебни решения излизат и със седмици закъснения, понеже са в „процес на заличаване на лични данни“ – сиреч на всякакви имена, дори и на институции. Така решението за отмяна на поксъпването на винетките липсваше двайсетина дни.

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.