Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Defakto.bg

Награди и антинагради ще раздаде за пореден път Програма „Достъп до информация“ в Международния ден на правото да знам 28 септември. Тази година 41 номинирани се състезават в 6 категории – 4 награди „Златен ключ“ (за гражданин, институция, НПО, журналист, особено активни в осигуряването на правото на информираност) и 2 антинагради „Катинар“ (за институция, упорита в неспазването на правилата за достъп до информация) и „Вързан ключ“ (за смешни и абсурдни ситуации).

За активната си дейност в защита на правото на информираност за награди са номинирани общинският съветник от Ямбол Мариета Сивкова, студентът от СУ „Св.Климент Охридски“ Симеон Георгиев, общините Сливен и Русе, РИОСВ-Пазарджик, Агенцията за държавна финансова инспекция, Апелативната прокуратура в Пловдив. Както и сайтът „Биволъ“, журналисти от в.“Сега“, от „Медиапул“ и Offnews.

Традиционно любопитни са антинаградите. За слагане на спирачки пред информираността номинации са получили общините Варна, Ловеч, Белово, Елин Пелин, Българската федерация по волейбол, Главната дирекция на затворите, Държавната агенция за бежанците.

Погледите обаче приковава последната категория „Вързан ключ“ за абсурдите в сферата на достъпа до информация. Така главният секретар на президенството е влязъл в надпреварата с произнасянията си по случая Абдуллах Бююк – турският бизнесмен, чиято екстрадиция няколко пъти бе отказана от българския съд, но МВР го предаде на режима на Ердоган като „административна мярка“, а вицепрезидентът Маргарита Попова му отказа убежище. Конкретно главният секретар на „Дондуков“-2 е отказал информация за причините, по които е отхвърлена молбата на Бююк да получи закрила с абсурдния аргумент, че ставало дума за лични данни и трябвало да се получи съгласието на експулсирания вече турски гражданин.

За същата антинаграда ще се бори и Върховният административен съд заради „преправянето“ на най-публичния доскоро институционален сайт. Под претекста „защита на лични данни“ в сайта на ВАС вече са недостъпни всички подадени искови молби. А публичните съдебни решения излизат и със седмици закъснения, понеже са в „процес на заличаване на лични данни“ – сиреч на всякакви имена, дори и на институции. Така решението за отмяна на поксъпването на винетките липсваше двайсетина дни.

About De Fakto

Вижте също

Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Съдия Иво Хинов от специализирания съд удовлетвори искането на прокуратурата и наложи на Десислава Иванчева …

Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще са представителите на Съдийската колегия на ВСС в комисията, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *