Последни новини
Home / Законът / Тръгва делото за атентата в Сарафово

Тръгва делото за атентата в Сарафово

Defakto.bg

В спецсъда тръгва процесът за  кървавия атентат на летище „Сарафово“ в Бургас  преди четири години.  Двамата обвинени  за взривяването на автобуса с израелски туристи – Мелиад Фарах и Хасан Хасан, ще бъдат съдени задочно, тъй както не са открити.

Обвинителния акт бе внесен в съда на 16 юли т.г. Според него терористите са трима, но третият – алжирецът Мохамед Хюсеин, е загинал в атентата. Фарах – ливанец с австралийски паспорт, и Хасан – с канадско и ливанско гражданство, са съучастници на алжиреца, който активирал бомбата и бил разкъсан от взрива. Делото е от 80 тома и ще се гледа от съдия Аделина Иванова.

Разпитани са над 169 свидетели, 16 вещи лица, извършени са над 100 експертизи. Интерпол издирва Фарах и Хасан с червена бюлетина. Изпратени са и молби за правна помощ до 13 държави.

Според обвинението  именно Хюсеин е взривил на  18 юли 2012 г.  багажното отделение на автобуса с израелци, кацнали на „Сарафово“, за да почиват у нас. Заедно с него загинаха петима чужди туристи и българският шофьор, а 35 бяха ранени.

Тримата терористи влезли у нас с автобус от Варшава през Румъния. Отседнали в Русе, били забелязани във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. Фалшивите им паспорти били напечатани на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където учели. Фарах се счита за основен организатор и свръзка с военното крило на „Хизбула“. Получавал пари по сметка, източвал ги с дебитни карти от банкомати в Несебър. Пренесъл бомбата у нас на части, незабелязано от властите.

About De Fakto

Проверете също

Отказаха повишение на военен съдия във ВКС, въпреки класиране в конкурс

„Спечели“ следващият в списъка С 3 срещу 8 гласа Съдийската колегия на ВСС отказа на …

Нови щатове за административните съдилища гласува ВСС

Нови щатове за административните съдилища одобри колегията на ВСС по предложение на Георги Чолаков. Председателят …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.