Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Фалстарт на емблематичния процес „Сарафово“ (обновена)

Фалстарт на емблематичния процес „Сарафово“ (обновена)

Defakto.bg
Емблематичният процес за атентата на летище „Сарафово“ не можа да тръгне в спецсъда. Стартът бе спънат от нередовни призовки за пострадалите.
Новата дата е 10 ноември.
При взрива на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, който трябваше да ги откара, Мустафа Кьосов. Бяха ранени 35 души.
Заради сложностите при призоваването днес неофициално бе предложена възможността пострадалите при терористичния акт израелски граждани да бъдат разпитвани чрез видеоконферентна връзка. Използването й ще улесни провеждането на процеса.
Задочно подсъдими за атентата са ливанецът с австралийски паспорт Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство.
„Налице са изключителни затруднения при призоваване на пострадалите лица и изясняване на правата им. Затрудненията произтичат от това, че лицата са чужди граждани. Съдът спази процедурата по Наказателно-процесуалния кодекс”, посочи пред журналисти прокурор Калина Чапкънова, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че е имало и редовно призовани, които не са се явили. „Извършителите продължават да се издирват. Първоначално се обявени за местно издирване, след това за общодържавно и накрая за международно. Издирването продължава. Обвинителният акт е внесен срещу две лица, които имат качеството на помагачи”, добави прокурор Чапкънова. Другият прокурор по делото Красимир Тренчев разясни, че пострадалите са разпитвани, но някои от тях са с променени телефони. „Изпратен е адвокат от Израел, но той не е представлявал всички пострадали. За да бъде включен той в процеса трябва да премине през съответната процедура”, заяви Тренчев.
Калина Тодорова, служебен защитник на Мелиад Фарах, заяви, че към момента няма данни къде е Фарах. „Много дълго е търсено, на много места, работили са изключително много хора и организации. През тези години е положен огромен труд, за да бъде установено къде са хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения. Не са открити, защото явно достатъчно добре са си прикрили следите”, посочи адвокатът. Тя призова да мине цялото дело, както му е редът, да разпитат всички свидетели. „Невинен до доказване на противното. Още нямам точни убеждения, тъй като материалът е доста голям. Има доста процедури, които трябва да бъдат спазени. Най-важното е към момента да се спазят процедурите, както както за изясняване на обстоятелствата, така и за защитата на пострадалите и обвинените”, заяви още Тодорова.

About De Fakto

Вижте също

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков обратно в ареста, иска спецпрокуратурата

Апелативна специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от …

Доц. Ива Пушкарова: НК набъбва с престъпления, наказанията растат, а това намалява ефективността на наказателния закон

Неизползваните текстове от Наказателния кодекс растат и в момента надхвърлят 220 – това  каза доц. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *