Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / ВСС се сети за Камен Ситнилски половин година след кончината му. Без почит и едноминутно мълчание (обновена)

ВСС се сети за Камен Ситнилски половин година след кончината му. Без почит и едноминутно мълчание (обновена)

Defakto.bg

Без да споменава името му, Цацаров насрочи избор на негов приемник

Половин година след кончината на Камен Ситнилски Висшият съдебен съвет се сети за него. За разлика от всички подобни случаи, в които смъртта на член на ВСС или на магистрат се отбелязва поне с едноминутно мълчание, в знак на уважение, посмъртна почит за Ситнилски нямаше.

Обратното – съветът се сети за него не за друго, а колкото да прекрати висящо дисциплинарно дело срещу бившия зам.-главен прокурор, образувано след безпрецедентното му уволнение от съвета. Предложението, вмъкнато в последния момент, неясно защо дойде от шефката на етичната комисия на съдиите Даниела Костова при положение, че Ситнилски бе прокурор. Още по-неясно остана а какво следва оттук нататък? Законът е ясен – би трябвало да се обяви нов избор за прокурорската колегия до приключването на мандата през октомври догодина.

Ясно беше едно – във ВСС вече са получили препис-извлечение за смъртта на известния прокурор Ситнилски. И толкова – сякаш човекът го е нямало. Цинично! А може би гузно?

Камен Ситнилски бе първият избран на общото събрание на прокурорите от страната за член на този ВСС през есента на 2012 г. И първият, скандално уволнен от същия съвет с 16 гласа „за” при изисквани минимум 17 гласа през март 2014 г. След публично раздухана афера, че непозволено лобирал за избора си във ВСС. Макар там да се споменаваха и други имена, наказаха само Ситнилски. А след уволнението, застраховайки се от евентуалното му завръщане, във ВСС му спретнаха и втора дисциплинарка.

Приживе прокурорът бе категоричен: атакуват ме с измислици и се бори докрай за името си. Посмъртно явно той още стряска ВСС.

В края на работния ден, на заседание на прокурорската колегия на ВСС дойде новина – обвинител № 1 Сотир Цацаров е свикал общо събрание на прокурорите от страната за избор на нов техен представител. Това съобщи самият Цацаров. По новите правила на закона общото събрание е насрочено за две последователни съботи – 14 януари и 21 януари 2017 г. То ще се проведе в зала „Универсиада“.

На него за първи път ще се тестват новите правила за вот за ВСС на принципа един магистрат-един глас.

Извън съобщението друго в прокурорската колегия нямаше. Името на Ситнилски не бе споменато.

About De Fakto

Проверете също

Цацаров и трима кадровици ще пишат правила за реакция при атаки срещу прокурори и следователи

Четирима членове на прокурорската колегия на ВСС, сред които и Сотир Цацаров, ще изготвят проект …

Специализираният съд: Не е нарушена тайната на съвещанието по арестите на свидетели за „КТБ“

След остро становище на Софийската адвокатска колегия от вчера срещу грубото нарушаване на тайната на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.