Последни новини
Home / Законът / Сагата с „царските имоти“: Делото „Врана“ – пред решаване

Сагата с „царските имоти“: Делото „Врана“ – пред решаване

Defakto.bg

Поредно дело от сагата с т.нар. царски имоти е пред решаване на първа инстанция. На 14 октомври е поредно (и може би последно?) заседание на Софийския градски съд за двореца „Врана“, съобщиха от адвокатска къща „Савова & сие“, които защитават държавата.

Емблематичният имот бе върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски. През 2011 г. държавата заведе иск за собственост. По подобие на другите дела и тук се претендират приходи от добиви и обезщетение за неоснователно ползване на имота. Дворцовият комплекс се състои от централна сграда на двореца с площ от 2013 кв.м., още над 20 постройки, оранжерии и е разположен в парк с площ от 992 дка.

На предстоящото заседание се очаква изслушването на повторна съдебно техническа относно идентификацията на сградите и размера на дължимото обезщетение за ползването на имота, стойността на ремонтните работи.

След изслушване на първоначалните експертизи защитниците на държавата увеличиха претенциите за обезщетение за ползване на имота до над 6 млн. лева и над 1,5 млн. лева лихви и съдът допусна увеличението.

От петте „царски“ дела на първа инстанция не са решени само две – за двореца „Врана“ и за 16 500 дка рилски гори. Процесът за „Саръгьол“ окончателно приключи с решение на ВКС и се връща на държавата. Делото „Ситняково“ също бе допуснато за разглеждане от върховните съдии, чака се насрочване по същество. По казуса „Царска Бистрица“ две инстанции се произнесоха в полза на държавата.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС: С отказа си да приемат мигранти Полша, Унгария и Чехия са нарушили правото на Съюза

Като отказват да приложат временния механизъм за преместване на мигранти за международна закрила, Полша, Унгария …

Бюджетната комисия на ВСС: Шефовете на съдилища и прокуратури да ограничат харчовете, а магистратите и служителите – да платят личните си задължения

Административните ръководители на органите на съдебната власт да предприемат „конкретни антикризисни мерки и действия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.