Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС реши да не наказва двама магистрати

Съдийската колегия на ВСС реши да не наказва двама магистрати

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа наказания за двама магистрати днес. Да няма санкции са били и предложенията на дисциплинарните състави.

С 10 гласа „за“ и 3 гласа „против“ колегията не наказа Милена Кирова Костова-Колева, председател на Районен съд-Стара Загора. Тя е дадена на дисциплинарен съд от петима от ВСС.

„Съдийската колегия прие, че Милена Костова-Колева не е допуснала виновно неизпълнение на служебните задължения, произтичащи от разпоредбите на чл. 141-149 и на чл. 150, ал.1 Гражданския процесуален кодекс (ГПК). По данни на вносителите на предложението съдия Костова – Колева не е провела открити съдебни заседания по гражданско дело, съобразно разпоредбите на чл. 141 и следващите от ГПК, и не отразила в протоколите обективно обстоятелствата по чл. 150, ал. 1 от ГПК относно присъствието на страните, извършените процесуални действия и съдебни актове в две съдебни заседания.

Дисциплинарният състав на Съдийската колегия намира въз основа на събраните писмени и гласни доказателства, че няма данни съдия Костова – Колева да е извършила твърдените нарушения“, съобщи пресцентърът на ВСС.

Не бе наказан и Иво Петров от Районен съд-Благоевград, чието дисиплинарно дело тръгва по предложение на Инспектората.

„Съдийската колегия прие, че съдия Петров не е извършил дисциплинарно нарушение по чл.307, ал.4, т.1 и т.2 от ЗСВ – забава на установените законови срокове за решаване на делата. Решението е взето, като единодушно с 11 гласа „за“ бе подкрепено предложението на дисциплинарния състав да не се налага дисциплинарно наказание. Съдийската колегия отчете наличието на обективни причини за забавата, както и факта, че към момента той няма неизписани съдебни актове“, съобщиха от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Гешев обвини Радев, че е нарушил Конституцията. Вицепремиери зоват да пазим държавата. Оставки няма

Призивът на държавния глава за оставки на правителството и на главния прокурор получиха моментален ответ. …

Президентът поиска оставка на правителството и на главния прокурор (цялото обръщение)

Насилието и манипулациите няма да върнат доверието в двете институции, заяви държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.