Последни новини
Home / Законът / Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Прокурори срещу Ченалова: Не действаме по команда, не сме безволеви!

Defakto.bg

Категорично несъгласие с обвиненията на доскорошния съдия Румяна Ченалова изразиха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите.

Повод за гневната им реакция е отворено писмо на Ченалова до медиите, в което тя обвини Сотир Цацаров в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, отказ да разследва болни случаи като „Яневагейт“ и твърденията на банкера Цветан Василев как се е стигнало до фалита на КТБ. Тя питаше включително защо приоритет на прокуратурата е да изясни кой е направил записите по „Яневагейт“ (или „Двете каки“), а не дали са се случвали описаните в тях събития. Както и защо „личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа?“ По повод, че самата тя е обвиняема, Ченалова бе напомнила, че е практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата.

От Асоциацията на прокурорите отговарят:

„Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона.

Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват.През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда.

Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват  безскрупулно  и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!“

About De Fakto

Проверете също

Спецпрокуратурата проверява сигнала на Божков срещу Борисов, Горанов и Стоянова

Преписката за „Барселонагейт“ не е прекратена, съобщава спецобвинението Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнала …

Произвол на данъчните власти доведе до осъждане на държавата в Страсбург

Доц. Светла Маргаритова На 28 май 2020 г. Европейският съд постанови решението си по делото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.