Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Адвокатите: В правовата държава няма дилема  „права или сигурност“

Адвокатите: В правовата държава няма дилема  „права или сигурност“

Defakto.bg

 

По повод принудителното връщане в Турция на седемте бегълци от режима на Ердоган, Висшият адвокатски съвет в декларация напомня, че България е страна по Конвенцията за човешките права и е длъжна да спазва забраната за нечовешко и унизително третиране и изтезания. Както и че не бива да връща чужденци  в държави, от които  бягат, защото  животът им е застрашен.

Адвокатите са категорични –  само съдът при упражнено право на защита  може да направи обективна преценка налице  ли са основания за  експулсиране  на чужди граждани.  

Ето пълният текст на декларацията:

Висшият адвокатски съвет, при липсата на официално становище на българското правителството, изразява загрижеността си от коментираните в обществото данни за принудителното връщане на турски граждани, извършвано от български органи на изпълнителната власт в нарушение на законоустановения ред.

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл.  3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне. В правовите държави с реално разделение на властите принципът за върховенство на закона налага казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми, да бъдат решавани единствено и само от съд.

Само независим и безпристрастен съд би могъл, след обективна преценка на фактите и упражнено право на защита на засегнатите лица, да се ориентира в сложната юридическа йерархия на нормативните актове, регулиращи тези правоотношения.

Припомняме, че в правовата държава дилемата „права или сигурност“ не съществува. Върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.