Последни новини
Home / Законът / Лекар застава пред съда за измама на пациенти и кражба на лекарства

Лекар застава пред съда за измама на пациенти и кражба на лекарства

Defakto.bg

Районната прокуратура в Разград е вкарала в съда лекар за измама и  обсебване на лекарства на МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Районната прокуратура в Разград предадал на съд 49-годишния хирург д-р Бранимир М. от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, който ще отговаря за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства, които са собственост на лечебното заведение, съобщи Апелативна прокуратура –Варна. Престъплението е по чл. 206, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за измама (чл. 209, ал.1 от НК), тъй като, за да набави за себе си имотна облага е поддържал заблуждение у свои пациенти, че ще осигури ефикасни лекраства. И двете деяния са извършени като продължавани престъпления, казва прокуратурата.

И още: В периода от 11 февруари до 24 април 2014 г. като хирург МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград д-р Бранимир М.  противозаконно присвоил  55  флакона лекарствен продукт „Таргоцид“ от  400 млг на стойност 3203,40 лева, собственост на болницата, които владеел и пазел. За това престъпление извършителят се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години.

За времето от 24 февруари до 2 май 2014 г. в Разград с цел да набави за себе си имотна облага подсъдимият д-р Бранимир М. възбудил и поддържал заблуждение у близките на петима свои пациенти, че ще осигури допълнително ефикасни лекарства и медицински консумативи за лечението им, с което им причинил имотна вреда в размер общо на 5327 лева. За измама в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 1 до 6 год.

Щетите от престъпленията, в които е обвинен подсъдимият хирург, са в размер на 8530,40 лева. Те не са възстановени до момента. Разноските  по делото, което е насрочено за разглеждане в Разградския районен съд в сряда, 26 октомври 2016 г., са в размер на 5385 лева. Съдебното следствие ще продължи три дни.

Подсъдимият д-р Бранимир М. е със забрана да напуска пределите на страната. Срещу него е внесен и друг обвинителен акт от Районната прокуратура в Разград за измама в съучастие.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гл.прокурор Гешев за Хр.Иванов: Един неуспял политик опитва да установи работническо-селска власт (допълнена)

Главният прокурор Иван Гешев се отнесе с насмешка за случилото се на брега пред имението, …

Българският ВСС няма да праща становище за изключването на полския от Европейската мрежа на съдебните съвети

Българският Висш  съдебен съвет (ВСС) няма да изпрати становище по предлаганото изключване на Националния съдебен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.