Последни новини
Home / Законът / Захариева в Париж със серия от срещи за мониторинга и българското председателство на ЕС

Захариева в Париж със серия от срещи за мониторинга и българското председателство на ЕС

Defakto.bg

 

По време на срещата в Париж между българския правосъден министър Екатерина Захариева и френския й колега Жан-Жак Юрвоа са били  обсъдени съдебната реформа в България, Механизмът за сътрудничество и оценка, както и бъдещото присъединяване на страната ни към Шенген. Друг фокус на разговора са били  антитерористичните мерки, които трябва да предприемат всички държави-членки на ЕС, както и последиците от Брекзит, съобщиха от правосъдното ведомство.

Българският правосъден министър е запознала колегата си с резултатите на България по отношение препоръките на ЕК, както ижеланието за продължаване на реформите. Захариева е запознала колегата си с  резултатите от  борбата с контрабандата и икономическия растеж на България през последните 2 години.

„В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е от изключителна важност българските експерти да обменят опит и да се обучават във френските институции. Разчитаме много на опита и подкрепата на френските ни колеги при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност“, е заявила  Екатерина Захариева.

„Тук – в Париж, винаги ще намерите хора, на които можете да разчитате. Знаем колко трудно ще е за вас и правителството цялата работа по подготовката, която трябва да е още по-динамична предвид преместването на председателството ви с 6 месеца по-рано“,бил отговорът на  Юрвоа.  Той  допълнил, че сътрудничеството между двете държави в областта на детското правосъдие е повече от успешно.

Захариева и Юрвоа са били категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно – мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали.

Българският правосъден министър е имала среща и с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата са се обединили около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира.

Захариева подчертала , че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз. „Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, е становището на  Захариева.

В Париж тя е  провела  още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция – Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир. С тях тя е обсъдила основни въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018-та година.

Акцент на срещата между Рембур и Захариева са били за готвените промени в НПК, продължаването на съдебната реформа в България и нуждата от още по-силно обединение и сътрудничество между всички държави-членки на Европейския съюз, предвид заплахите на 21-ви век. „Европейският съюз е нужен на всяка една държава по отделно. Числата не лъжат. Може да се види разликата в икономическия растеж преди влизането в Европейския съюз на всяка една страна. Ползите за България са очевидни и видими, била българската позиция.

От своя страна Рембур подчертал, че пред правосъдните системи на двете републики има много общи предизвикателства и дал за пример факта, че във Франция проблемите с местата за лишаване от свобода са сходни на българските, а осъдителните присъди са около 2500 на година.

Основна тема на разговора между министър Захариева и държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция – Арлем Дезир, е била  бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки. Българският правосъден министър подчертва,  че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си.

„От началото на 2016-та г. у нас наказателните дела срещу трафик на бежанци са над 450″, посочила Захариева и допълва, че на границата българските служби извършват проверка на всеки, който се опитва да влезе в страната. „България е единствената държава-членка, която изпълнява стриктно всички разпоредби“, добавила тя.

На снимката Министър Захариева с френския си колега Жан Жак  Юрвоа  

About De Fakto

Проверете също

Как съдилият Гешев за дискриминация Христо Николов плати двойно за разноските на главния прокурор

Активистът оспори хонорар за адвоката на обвинител №1 Ромският активист Христо Николов, който търсеше отговорност …

След конференцията на ГЕРБ: АЕЖ настоява Борисов и Гешев да не мълчат за агресията срещу журналист на Свободна Европа

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) България  протестира остро срещу агресия към журналиста на Свободна Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.