Последни новини
Home / Без категория / Протестно шествие на учените в Деня на народните будители

Протестно шествие на учените в Деня на народните будители

Defakto.bg
В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излизат на протестно шествие в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им, съобщи БНР. Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ определиха увеличението като „крайно недостатъчно“.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  заместник- председателят на БАН Дамян Дамянов заяви по повод предстоящия протест.

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв.
Протестното шествие ще започне от сградата на БАН и ще премине през просветното министерство и Министерския съвет, където ще бъде връчена декларация с искания.

След това учените ще поднесат венец пред паметника на Васил Левски. Очаква се в демонстрацията да се включат около 2000 души.
 Деня на народните будители е посветен на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, които чрез слово и мъдрост пренасят през вековете.

About De Fakto

Проверете също

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия е и дискриминационно, смятат в Съвета на Европа*

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище е нарушение на Европейската социална …

574 кандидати на писмен изпит за 20 длъжности „младши следовател“ в окръжните прокуратури

В  Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе писменият изпит за заемане на 20 длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.