Последни новини
Home / Законът / Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Defakto.bg

Турските граждани били преследвани заради мобилно приложение на телефоните им, използвано от кръга на Гюлен

%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0
Снимка: Хюриет /Анадолската агенция Турските граждани са били заблудени какво подписват у нас, смятат близките им.

Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише в. Сега, позовавайки се  на  bTV. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли. ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите.

Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното.

„Казах му: „Мили братко, България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище“. Той ми каза: „Ок, ще го направим.“ Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: „Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер“, казва пред bTV живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените – Сонер. Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България – до следващото им обаждане.

„Обади се отново и каза: „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук.“ Бяхме шокирани“, заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените й не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен.

„От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин“, обясни пред bTV бившият главен редактор на в. „Заман – България“ Мехмед Юмер.

МАША

„Правовата държава по някаква причина може би временно е отменена. В един момент ние се превръщаме в маша точно на репресиите на режима на Ердоган. Мисля си, че като мине малко време, ще се срамуваме от този епизод“, заяви преподавателят по европейско право в СУ д-р Христо Христев.

Публикацията е на в. Сега.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд ще се произнесе на 30 юли по питането на Гешев за имунитета на президента

Текстове от Закона за социалните услуги са обявени за противоконституционни На 30 юли Конституционният съд …

Президентът Румен Радев назначи Бойко Рашков за член на Правния си съвет

Президентът Румен Радев назначи Бойко Рашков,  бивш  председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.