Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Лозан Панов: Радвам се, че премиерът Борисов узря за проверка на „Яневагейт“ (обновена)_

Лозан Панов: Радвам се, че премиерът Борисов узря за проверка на „Яневагейт“ (обновена)_

Defakto.bg

Проверката да се възстанови, Висшият адкокатски съвет да се намеси, призова Екатерина Захариева

„Много се радвам, че премиерът е на мнение, че трябва да се даде урок и да се направи проверка на скандала „Яневагейт“, заяви днес председателят на ВКС Лозан Панов. Така той коментира поредният развой по скандала, кръстен от Бойко Борисов „Двете каки“, провокиран от интервю на третия участник в разговорите адвокат Момчил Мондешки.

Мондешки проговори пред „Труд“ навръх изборите, след повече от година спотайване и обяви – първо, записите са истински и са правени с диктофона на Румяна Ченалова. Второ, събеседниците – той, Ченалова и Владимира Янева нарочно се били „сговорили“ да говорят неверни неща пред микрофона. Което намирисва поне на набедяване, ако не друго.

Това пък разгневи Бойко Борисов, който поиска проверка.

А Лозан Панов заяви: „Проверка трябва да бъде направена. От една година насам казвам, че фактите и твърденията трябва да бъдат проверявани.

Ако в прокуратурата или където и да било съществува позицията и мнението, че не трябва да бъдат изслушвани обвиняеми, то тогава се задава въпросът защо трябва да се вярва на Мондешки при условие, че той също е имал проблеми с Темида. Не е ли жалко, че една година след всичко това, което се е случило, прокуратурата и ВСС не са потърсили Мондешки и се налага той, чрез медиите, да търси прокуратурата и ВСС?

Смятам, че има ясни и видими следи за опита за замитане на всичко това, което се случва. Сега всички разбираме, че е по-наложителна от всякога такава проверка“.

На въпрос не е ли намеса в работата на съдебната власт проверка да се прави след искане на премиера, Панов напомни, че ако тази проверка беше направена от компетентните органи, може би сега нямаше да бъдем в една такава ситуация.

Предесдателят на ВКС бе категоричен: „Аз не знам дали г-н Мондешки казва истината или не, но е безспорно, че трябва да се направи проверка по случая. И да се извади наяве мозъкът на тази операция, ако тя изобщо има някакъв мозък.

Ако твърденията на Мондешки са истина, двама съдии,и адвокат опетняват имена не само на личности от висшата част на държавата, но те засягат и правосъдието и неговите органи. Освен етичен проблем, има и проблеми, които застават на страната на наказателното право, защото се уронва престижът на съдебната власт.

Тъй като става дума за етичен проблем, това, което аз мога да направя, е да сезирам етичната комисия към съдийската колегия.“

Проверката безспорно трябва да се възстанови, категорична бе и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. И даде да се разбере, че има предвид и намеса на прокуратурата. Тъй като става дума за адвокат, който неясно защо се обажда година след гръмването на скандала и две дами, едната от които е уволнена като съдия. Ако твърденията на адвокат Мондешки са истина, става дума за набедяване, азяви Захариева.

Тя бе категорична и в друго – време и за намеса на Висшия адвокатски съвет, който да каже думата си за поведението на защитника Мондешки.

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

3 коментара

  1. Министър,премиер,панов и прочие-трябвало проверка!!! НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ПРАВО ДА РЕШАВА ДАЛИ ДА ИМА ПРОВЕРКА ИЛИ НЕ! ПРАВО ИМА ПРОКУРОРЪТ.АКО ТОЙ РЕШИ ЩЕ ИМА,АКО РЕШИ ДА НЯМА.-НЯМА ДА ИМА!!! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА,ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА АРМЕНСКИЯ ПОП

  2. Петрова

    Ако проверката установи, че тези тримата умишлено са направили запис за злепоставяне, нека да им отнемат юридическите права завинаги.

  3. Митрев

    Ама то не само Яневагейт бе боко,то един куп гейт адвокати и съдии има за панделата,ама вие си ги криете и коткате кво ми се правите на много заинтересовани,или той народа прост ето ще ги баламосаме там с тия и даваи газ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.