Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по питането на Плевнелиев може ли да насрочи предсрочни избори

КС образува дело по питането на Плевнелиев може ли да насрочи предсрочни избори

Defakto.bg
%d1%86%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d1%86%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%81
Проф. Цанка Цанкова

 По допустимост на искането делото ще се гледа с приоритет

На 14 ноември 2016 г. Конституционният съд образува конституционно дело № 17/2016 г. по искане на президента на Република България за задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 99, ал. 7, изречение първо от Конституцията на Република България. Това бе съобщено на сайта на съда.

Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев отправи до КС искане за тълкуване – дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.  Основният закон предвижда възможност в чл. 99, ал. 7, при която депутатите в действащо Народно събрание не могат да постигнат съгласие да формират правителство. Когато трите опита някоя от парламентарните групи да състави правителство са неуспешни и това се случва в последните три месеца от мандата на действащия президент на Републиката, тогава държавният глава съставя служебно правителство, без да  разпуска парламента.

Различното тълкуване на разпоредбата н ачл. 99,  ал.7 от Конституцията обаче  налага  изчистване на неяснотите, смятат  в президенството. Според една от тезите през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство. Според друга,  през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

По допустимост делото ще се разгледа с приоритет, научи De Fakto от източници на съда. За решаване на въпроса  по същество  обаче ще бъдат спазвани законовите срокове,  защото тълкуването на Конституцията „е сериозна,  а не бърза работа“.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: Константин Каменаров осъден за шофиране пиян, изпада в несъвместимост с поста в БНТ

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е виновен за шофиране в пияно състоние и присъдата …

Институцията на Омбудсмана – с пряк достъп до ООН, получи най-високия статут – „А“ за правозащитна организация

  Омбудсманът Мая Манолова кани на среща партньорски граждански и неправителствени организации по повод акредитирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.