Последни новини
Home / Законът / Между три и пет години в затвора за побойници и гонки на пътя

Между три и пет години в затвора за побойници и гонки на пътя

Defakto.bg

Между три и пет години ще лежи в затвора всеки, за когото се докаже, че е участвал в нерегламентирани гонки по българските пътища – това прие парламентът при окончателното гласуване на  промените в Наказателния кодекс.

Народните представители промениха член 325 от НК,  който наказва последствията за непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред.

В параграфа вече има нов текст, който регламентира какво се случва, когато хулиганът е извършил въпросните деяния при управление на моторно превозно средство.

Новите срокове за изтърпяване на наказанията се отнасят и за побойниците на пътя. Досега те се наказваха с максимум две години, пробация или обществено порицание. След като промените бъдат обнародвани и влязат в сила, най-лекото, с което могат да се отърват участниците в гонки и побойниците, е отнемане на шофьорската книжка.

По време на заседанието си парламентът се отказа от  предложението в затвора да се отива при превишаване на скоростта с над 60 км/ч в рамките на населените места.

 Наказват и за поругаване на еврознамето

В затвора вече ще се лежи и за поругаването на знамето и химна на Европейския съюз, решиха още народните представители. Предложението бе внесено от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

95 депутати гласуваха да отива зад решетките до 3 години, ако някой си е позволил да обругава  флага и химна на ЕС. В момента такова е наказанието за поругаване на българското знаме и националния химн.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Еврокомисарят Вера Юрова опроверга Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне тази година

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края …

Съдът обяви, че дете на 2 години може да претендира вреди от трафик на хора

  Районен съд Враца конституира 2-годишно дете като частен обвинител и граждански ищец по дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.