Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев: Патосът на добрите намерения не замества Конституцията

Президентът Румен Радев: Патосът на добрите намерения не замества Конституцията

Defakto.bg
Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет, подчертава избраният президент

След като президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да съставя правителство и предоставя това свое правомощие на новоизбрания държавен  глава,  Румен Радев направи изявление по БНТ. 

Ето съдържанието му:

След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно. Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона.

В обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като „отстъпване на правомощие“. Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда.

От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност.

Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза.

About De Fakto

Проверете също

Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Делото води прокурорка, близка до властта Безпрецедентно разследване е започнал специалният отдел за разследване на престъпленията …

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор …

2 коментара

  1. Калина

    Перфектно юридически, само хора свикнали да заобикалят правилата могат да одобряват предложението на действащия президент новоизбраният Радев да му направи служебен кабинет. Нарушенията по целесъобразност втръснаха. Между впрочем – затова бе избран Радев, а не лице от статуквото.

  2. Нягол К.

    Общо взето Плевнелиев ни каза – не ми стигна времето, друг да ми довърши работата, ами да си го беше разпределил така,че да ти стигне, мой човек. Когато проточваше възлагането на мандатите и безсмислените напъни за кабинет в този папрламент, пита ли Радев дали е съгласен, та сега искаш той да направи онова, което е задължение на действащия президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.