Последни новини
Home / Законът / Почина Кръстьо Петков. Сбогом, професоре!

Почина Кръстьо Петков. Сбогом, професоре!

Defakto.bg

Почина проф. Кръстьо Петков,  основател и първи председател на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). През последните години проф. Петков бе измъчван от тежка болест, макар да не преставаше да работи. Напоследък здравословното му състояние се е влошило рязко и медицниските грижи не са могли да помогнат.

Кръстьо Петков е роден през 1943 г. в гр. Димово, Видинска област.

Завършил е Техникум по хидромелиорации в Павликени, а през 1968 година се дипломирах  със специалност “Политическа икономия” във Висшия икономически институт “Карл Маркс” – София.

Започва работа като специалист, а след това като научен сътрудник в секция “Социология на труда” в Института по труда на Министерството на труда.

През 1978 г .става  доцент по социология във ВИИ “Карл Маркс”, а през 1986 година защититава докторска дисертация по проблема за трудовите отношения и е избран за професор по социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Специализирал е  социология, социология на труда, икономика и социална политика в Академията на науките в Новосибирск, в Международния институт по труда в Женева, в Университета по икономика и политически науки в Англия.

Участвал е в  университетски програми и семинари в САЩ в университетите в Мичиган, Бъркли, Дюк и др.

В периода 1976 -1991 г. е  заемал следните ръководни длъжности в научни институции:  1976 -1977 г. – ръководител на лаборатория “Социология и психофизиология на труда” в Института по труда;
1978 -1982 г. – ръководител на група “Социологически изследвания” към информационен център на ЦК на БКП;  1982-1987 г. – директор на Профсъюзния институт “Георги Димитров”;
1988-1990 г. – директор на Институт по социология на БАН.

Бил е гостуващ преподавател в много чужди  университети:  Кентски университет, Кентърбъри, Англия. Избран съм за почетен доцент на същия университет; Католически университет, Тилбърг, Холандия;
Свободен университет, Брюксел, Катедра “Социология”;  Университет в Билефелд, Германия, Катедра “Социология”;  Кавказки университет – Грузия.

Член е на Българска социологическа асоциация и на изследователски комитет по социология на труда.

През последните години работеше  като водещ експерт по проекти на ЕКП, в които участват млади икономисти и социолози от Югоизточна Европа, Западните Балкани и Евразия по теорията и практиката на икономическите преходи, ролята на Световната банка и МВФ, неформалната икономика, трудовите пазари, данъчните модели, антикризисните стратегии.

Привличан е  като експерт в мисии на Международната организация на труда и Световната банка, на МКП в Монголия и Китай, Италия, Сърбия и др. страни.

В своята автобиография е написал, че от 1983 до 1987 г. е бил  сътрудник на воненото контраразузнаване по международните контакти и геополитически ситуации. Прекратява едностранно ангажимента си поради сериозно разминаване между моите виждания за промяната на бившата социалистическа система и текущото управление. „Впоследствие разбрах, че съм отписан от кръга на сътрудниците с обяснението: “отказал да изпълнява задачи”, пише професорът.

И още: „Нямам притеснение от този епизод в живота ми. Всяка държава организира контраразузнавателна дейност и брани външнополитическите си интереси.  Работещите в системата на военното контраразузнаване са достойни хора и аз ги уважавам заради професионализма и личния им принос“.

Беше народен представител в 39-то Народно събрание.  От 1997 г. до 2012 е председател на политическата формация Обединен блок на труда, а от 2012 г. е  председател на УС на Съюза на икономистите в България.

Професор Петков имаше над  500 публикации – книги, студии, статии, доклади и др.

Женен, баща на две деца и дядо на четири внучета. Обичаше да казва, че е  отличен готвач съм на

традиционни български ястия, запален планинар, обожател на  Родопите.

Сбогом, Кръстьо, професоре!

 

About De Fakto

Проверете също

На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

На първо четене управляващите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори.  За промените гласуваха …

Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Работна група ще определи кои и колко С 9 „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.