Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Брюксел предупреди: Можем и без български еврокомисар

Брюксел предупреди: Можем и без български еврокомисар

Defakto.bg

Кабинетът на Кристалина Георгиева е разпуснат

Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари – така говорител на ЕК коментира оставката на Кристалина Георгиева и липсата на нова номинация на еврокомисар от България. Мандатът на сегашния състав на комисията изтича на 31 октомври 2019 г.

Георгиева подаде оставка от ЕК през октомври, за да отиде на директорска длъжност в Световната банка, където работеше преди това. Случи се след провала й на изборите за генерален секретар на ООН, в която правителството я издигна, отказвайки се от Ирина Бокова. Междувременно се прокрадна и вест, че Кристалина Георгиева се готви и за поста на шеф на ПРООН.

Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар, каза днес на пресконференция говорителят на Еврокомисията.

Кабинетът на Георгиева е разпуснат. Членовете на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие, поясни говорителят. Той допълни, че не се предвиждат промени в кабинета на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за приемник на отговорностите на Георгиева.

Премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че правителството му няма да номинира еврокомисар.

„Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС“, каза говорителят на ЕК.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата прекрати разследването срещу Московски за смъртта на детето му*

Прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за инцидента, при който загина тригодишният …

Българският магистрат – виновен до доказване на противното?  

  Васил Райчев, адвокат    Липсата на достатъчно доверие на гражданите в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.