Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Прокуратурата подхвана тютюнопушенето в Пловдивско

Прокуратурата подхвана тютюнопушенето в Пловдивско

Defakto.bg

По разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив е извършена проверка в 645 заведения и търговски обекти за спазване на забраната за тютюнопушене и продажбата на алкохол на непълнолетни, съобщи пресслужбата на обвинението.

Това е станало по  указание на Върховна административна прокуратура, за да се провери дали се спазва забраната в Закона за здравето за  продажбата на алкохол на непълнолетни и тютюнопушенето в закрити обществени места, както и за спазване на санитарно-хигиенните условия в дискотеките.

Инспекцията е извършена по реда на чл. 145 ал.1 т. 3 от Закона за съдебната власт и чрез съвместни действия с  Регионалните здравни инспекции и Районните управления на полицията.

На територията на апелативния съдебен район, който включва регионите – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали, са били проверени общо 645 търговски обекти и заведения – в област Пловдив – 199, в област Стара Загора – 23, в Пазарджик – 20, Хасково – 213, Кърджали – 72, Смолян – 118. Констатирани са общо 28 нарушения на чл.54 и чл.56 от Закона за здравето, свързани със забраната за продажба на алкохол на непълнолетни и на тютюнопушене на закрити обществени места. Издадени са 25 акта за установяване на административно нарушение срещу физически лица и един на юридическо лице.

Общо изготвените наказателни постановления са 12 и са връчени 11 предписания на собственици на търговски обекти и заведения.

За област Пловдив са били съставени 11 акта за административни нарушения спрямо 11 лица за неспазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Издадени са седем предписания на собственици на заведения за осигуряване на стриктно спазване на забраната за тютюнопушене.

За област Пазарджик са констатирани две нарушения за тютюнопушене от клиенти на заведения, съставени са два акта и е издадено наказателно постановление за глоба в размер от 300 лв.

В област Хасково са съставени седем акта на физически лица за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, а в област Смолян пет акта за същото нарушение.

В областите Стара Загора и Кърджали не са констатирани нарушения.

Проверката е извършена през месеците октомври, ноември и декември 2016 г. Инспектиращите са  установили, че нарушенията на закона са намалели значително в сравнение с проверките от предишни периоди.Това е следствие на засиления контрол, се казва в съобщение на прокуратурата.

 

About De Fakto

Вижте също

Може ли аудиозапис да е доказателство в дисциплинарно дело?

„Тримата големи“ с единна позиция Допустимо ли е присъединяването на аудиозапис от заседание на комисия …

Нова работна група в МП, за съдебния закон

ВСС праща шестима участници Нова работна група за законови промени се създава в Министерството на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *