Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / Законът / Скандал във ВСС кой да работи по доклада на европрокурорите. Опозицията напусна, мнозинството остана без кворум

Скандал във ВСС кой да работи по доклада на европрокурорите. Опозицията напусна, мнозинството остана без кворум

Defakto.bg

Проблемът кой от ВСС да стане член на междуведомствена работна група, която ще предложи мерки по доклада на европрокурорите, тотално скара кадровиците.

Точката извънредно влезе в дневния ред на пленума днес, групата ще е към Министерството на правосъдието.

След дебат колко човека от съвета да участват и дали те трябва да са само от прокурорската колегия, съгласие не бе постигнато.

Спрягаха се различни бройки на участващите – от 2 до 5, както и имената на Румен Боев, Румен Георгиев, Ясен Тодоров, Елка Атанасова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, после и на Милка Итова.

Галя Георгиева тотално се възпротиви съдии да участват в групата, защото докладът само споменавал съда. Лозан Панов опонира – не е така, още повече че и той лично е получил писмо от министър Захариева за въпросния междуведомствен съвет като председател на ВКС.

Предложението за двама, само прокурори, бе отхвърлено, за трима участници бе оттеглено, но в това за петима (където се включваха Калпакчиев и Иванов) кадровиците се разделиха в реми 10 на 10, т.е. без решение.

„Нали знаете, че после там ще се появят нужните имена!“, възкликна Магдалена Лазарова.

Това бе повече от намек за друг скандал, при който представляващият Димитър Узунов еднолично бе определил кой от ВСС да отиде на среща с европрокурорите при една от мисиите им у нас. И за това включително членове на съвета поискаха неговата оставка, но мнозинството не си даде представляващия.

За да предотвратят възможността и този път мнозинството от ВСС да прати само „своите“ на тази деликатна мисия, опозицията в съвета и от съдийската, и от прокурорската колегия, напусна заседанието, за да няма кворум. „Колеги, довиждане, повече на заседание няма да дойда!“, обяви Юлиана Колева. Освен нея, излязоха също прокурорите Магдалена Лазарова и Елка Атанасова.

От съдиите напуснаха Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Соня Найденова.

В залата беше останал Лозан Панов, който традиционно е с инакомислещите. На финала обаче и той напусна и мнозинството остана без искания кворум от 13 души. Преброиха се 12.

Но не се отказаха. Нещо повече – Светла Петкова (участвала в излизания именно за срив на кворума в съдийската колегия, но в други ситуации) заплаши напусналите с наказания за „саботиране на заседанието“, а Димитър Узунов даде почивка.

И след почивката обаче напусналите не се върнаха. Заседанието бе прекратено.

В доклада на европрокурорите се препоръчва включително осигуряване на независими от главния прокурор разследващи, които да водят дела срещу него, ако се наложи. Както и създаване на „Антимафия“ по румънски оразец, ако битката с високата корупция остане все така беззъба.

About Елена Енчева

Вижте също

Международна конференция за СЕТА в Софийския университет

Международна конференция, посветена на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА, …

Може ли аудиозапис да е доказателство в дисциплинарно дело?

„Тримата големи“ с единна позиция Допустимо ли е присъединяването на аудиозапис от заседание на комисия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *