Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: consult@defakto.bg
Home / BREXIT / BREXIT само след одобрение на британския парламент

BREXIT само след одобрение на британския парламент

Defakto.bg

Без одобрение на парламента британското правителство  не може да започне  процеса по излизане от ЕС,  обяви  Върховният съд на страната.
Това означава, че  премиерът Тереза Мей трябва да получи разрешението на депутатите, за да активира чл. 50 от Договора за ЕС и  да започне преговори с останалите европейски държави.

Решението е взето с осем гласа „за“ и три „против“.
Ако стартът Брекзит не мине през парламента, ще бъдат нарушени конституционните принципи, казва председателят на Върховния съд, съобщи  Би Би Си.

Върховните магистрати постановиха също, че правителството няма законово задължение да се консултира с парламентите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс преди да започне преговорите за Брекзит.  Съдът е решил това единодушно. Шотландците вероятно ще са разочаровани, защото те преобладаващо гласуваха за оставане в Евросъюза.Техният премиер – Никола Стърджън, оглави опозицията срещу „твърдия“ Брекзит, коментира Би Би Си.

През ноември 2016 г. британското правителството изгуби за първи път съдебната битка във Върховния съд за стартиране на Брекзит. Тогава съдът също постанови, че парламентът трябва да гласува дали Лондон може да започне процеса на излизане от Европейския съюз.  Тогава съдът позволи на правителството да обжалва решението пред Върховния съд.   Правителството бе разочаровано от решението на съда. „Страната гласува за излизане от ЕС на референдум, одобрен с нормативни актове на парламента“, заяви тогава министърът на  международната търговия Лиъм Фокс.

Премиерът Тереза Мей обеща да започне процеса на развод с ЕС преди края на месец март.  Тя разчиташе на кралски прерогатив, който позволява на правителството да прекрати участието на страната в международни договори.  Прерогативът дава правни привилегии на правителството от името на суверена, като позволява да се вземат решения без гласуване в парламента. Той се отнася за важни и основни въпроси като обявяване на война, издаване на паспорти и преговори по международни договори.

Сега, след решението на ВС правителството й е готово да започне дебати в парламента възможно най-скоро.

Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква решението да мине лесно, защото основната опозиционна партия, Лейбъристката, е обещала да не го блокира. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви единствено, че неговата партия „ще внесе поправки, изискващи гаранции за достъп до единния пазар и защитата на правата“ на работещите.

Хипотетично правителството може да постави загубения спор пред Съда на ЕС в Люксембург, но това по-скоро няма да стане, коментира Би Би Си – едно обжалване би забавило процеса още повече. Освен това излизането на Великобритания от юрисдикцията на Съда в Люксембург е едно от най-важните искания на Мей.

About De Fakto

Вижте също

Окончателно: Петима от ВАС отмениха решението, че уволнението на Ченалова е законно (пълният текст на новото решение)

Казусът се завърта отново във Върховния административен съд Уволнението на Румяна Ченалова няма скоро да …

Справките за актуално състояние в Търговския регистър вече са достъпни (обновена)

Потребителите вече могат  да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *