Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Лозан Панов: Без критични съдии реформата е обречена

Лозан Панов: Без критични съдии реформата е обречена

Defakto.bg

Гласът на магистратите е много важен за реформата, без критична маса от съдии, които не се страхуват да отстояват мнението си тя е обречена.

Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов пред журналисти днес. Той коментира предстоящия протест на Софийския районен съд, както и доклада на Еврокомисията. Панов бе категоричен – той самият ще е във ВСС, когато дойдат съдиите. Надява се и останалите членове на съвета да са там.

В тази връзка председателят на ВКС направи препратка към евродоклада, където изрично се отправя предупреждение срещу непрозрачния избор на административни ръководители.
И даде пример с отхвърлянето на кандидатурата на Албена Ботева за и.ф. председател на СРС. „Оказа се, че е без значение какво ще каже един кандидат. И то забележете – магистрат, който е посочен от своите колеги да изпълнява длъжността за кратък период от време, да осигури нужната приемственост в един проблемен съд, какъвто е СРС. И няма значение какви стратегии и програмни документи ще пишем, след като практически тук, във ВСС по важни въпроси – кариерно израстване и избор на административни ръководители, се взимат решения, при които надделява егото на членовете на ВСС. Нямаше никакво значение какво ще каже колегата Ботева! Очевидно колегите бяха взели предварително решение“, категоричен бе Панов.
За да се осъществи реформата, трябва да има „достатъчно голяма критична маса, която да осъзнава необходимостта от това“, подчерта председателят на ВКС. „Затова, ако продължава в магистратската общност да витае дух на страх – било то от административен ръководител, било то от ВСС няма как да се получи реформа в съдебната система“, обяви Панов.
Оценката му за евродоклада е, че „дипломатичният език на Брюксел е заменен с конкретни препоръки“. Според председателя на ВКС той отразява „всичко, което се е случило за тези 10 години. Това което не сме свършили като работа, както и онова, което предстои да направим. Всичко зависи от самите нас“.

About De Fakto

Проверете също

ВСС нe гласува увеличение на магистратските заплати днес, ще ги обсъжда „работно“ (допълнена)

Увеличението няма да е еднакво, а диференцирано, тревожат се магистрати Изненадващо, пленумът на ВСС се …

Столичните адвокати в отворено писмо: Кой даде информация за решение на Съда, което още не беше четено в съдебна зала?!

Софийска адвокатска колегия не се отказва от казуса, свързан с предварително обявеното, но още непрочетено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.