Последни новини
На този имейл можете да се свързвате с нашия данъчно-правен консултант: [email protected]
Home / Законът / Юристи са скептични, че КС ще касира вота заради липсата на машинно гласуване*

Юристи са скептични, че КС ще касира вота заради липсата на машинно гласуване*

Defakto.bg

Действащи и бивши конституционни съдии се изказаха доста предпазливо за вероятността Конституционният съд да касира предстоящите парламентарни избори заради липсата на машинно гласуване. В събота ЦИК отстрани единствения участник в обявената обществена поръчка – фирма „Лирекс БГ“, и прекрати окончателно процедурата. Така вече е сигурно, че на 26 март няма да се гласува с устройства, въпреки че Изборният кодекс изисква техника да има във всички 12 500 секции в страната и чужбина.

Според бившия член на КС Пламен Киров, ако съдът бъде сезиран, е малко вероятно членовете на КС да обявят вота за нередовен. „КС вероятно ще приеме, че това нарушение е формално и не променя изборния резултат, следователно няма основания за касиране. Така, както е въведено в закона, машинното гласуване не е изключителен способ, тъй като съществува и другата опция – гласуване по класическия начин.

Дори да остане само той на 26 март, политическата воля на избирателите ще бъде отчетена и нито един от тях няма да бъде лишен от правото да гласува“. Киров коментира още, че при създалите се обстоятелства и кратките срокове е по-добре на тези избори машинно гласуване да няма, отколкото да се въведе по компрометиран начин“.

Шефът на КС Борис Велчев отказа да коментира преди дни казуса по същество, но заяви, че при липсата на устройства във всички секции „се създават предпоставки резултатите да бъдат оспорени“. „Предварителни индулгенции няма да правим. Ако се случи така, ще го обсъдим, но няма да се произнасяме предварително“, каза Велчев.

Колегата му Румен Ненков също отказа да говори по същество пред „Сега“ и обясни, че първо трябва да се види как ще протекат изборите и ако има обжалване на резултатите, да се прецени доколко има връзка между тях и машинния вот. Друг бивш конституционен съдия, който пожела името му да не бъде цитирано, заяви, че казусът е непознат за България и предоставя на конституционните съдии доста голяма свобода за тълкувания и изява на лично мнение.

Източник: в. Сега, автор Eмил Василев

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата прекрати разследването срещу Московски за смъртта на детето му*

Прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски за инцидента, при който загина тригодишният …

Петима задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.